Zagotovo ste že kdaj videli koga, ki pije kavo brez mleka, smetane ali sladkorja, in se vprašali, kako mu to uspeva. Morda pa ste to celo vi sami?

Čeprav mnogi ne morejo živeti brez jutranje skodelice kave, je ne morejo piti samostojno, brez dodanega mleka ali sladkorja. Konec koncev, kdo bi želel srkati pijačo tako grenkega okusa, še posebej zgodaj zjutraj?

Po nekaterih raziskavah lahko takšno pitje kave precej pove o tem, kdo smo kot oseba – in razkritje vas utegne presenetiti. Čeprav se morda sliši malce bizarno, je raziskava, ki so jo leta 2015 izvedli v Avstriji, pivce črne kave povezala s psihopatijo.

Raziskovalci z Univerze v Innsbrucku v Avstriji pravzaprav niso preučevali kave, temveč so se osredotočili na snovi grenkega okusa. Analizirali so, ali so lahko določeni okusi pokazatelj antisocialnih osebnostnih lastnosti. Udeleženci so na podlagi določenih okusov, vključno z grenkim okusom, ocenjevali, koliko uživajo v hrani in pijači. Rezultate so nato primerjali z osebnostnimi testi, ki so zajemali določene lastnosti, kot so agresivnost, narcisizem in manipulativnost.

Študija je potrdila hipotezo, da so preference po grenkem okusu povezane z zlonamernimi osebnostnimi lastnostmi, pri čemer je bila najtrdnejša povezava z vsakodnevnim sadizmom in psihopatijo.

Če to drži, to pomeni, da so ljudje, ki na splošno uživajo v grenkih okusih, kot so grenka piva ali kava, tisti, ki so bolj verjetno psihopati. To je preprosto smiselno. Zakaj bi izbrali nekaj grenkega in gnusnega namesto nečesa, kar ima prijeten, sladkast okus?

Na nasprotni strani pa so ljudje, ki svojo jutranjo skodelico kave popijejo s sladkorjem in smetano, bolj nagnjeni k pozitivnim lastnostim, kot so sočutje, sodelovalnost in prijaznost.

Za zdaj je študija kvečjemu zanimiva, saj navaja povezavo med psihopatijo in črno kavo, vendar so za dejansko potrditev njenih ugotovitev potrebne nadaljnje raziskave.

PREBERITE TUDI: 10 znakov, da imate opravka s psihopatom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj