… seveda v veliko večji količini. Zna pa imeti tudi negativne vplive, sploh pri moških, kar je pokazala raziskava. Ugotovili so namreč, da so moški s (pre)več testosterona preveč samozadostni, prepričani vase in v svoj prav, manj empatični in redkeje podvomijo v svoje (nepravilne) odločitve.
 
Testirali so, ali se moški z veliko testosterona bolj zanašajo na svojo intuicijo in manj na razum. "Ugotovili smo, da je bila 'testosteronska' skupina hitrejša pri delanju prenagljenih zaključkov, ko smo jim postavljali uganke in pri tem večinoma v zmoti," so povedali strokovnjaki, ki so opravljali raziskavo. "Testosteron zavira proces premišljene preverbe svoje odločitve ali poveča čustveno odločanje v smislu 'Brez dvoma imam prav.'"
 
V študiji, ki je bila ena največjih tovrstnih, kar so jih doslej opravili, je sodelovalo 243 moških, ki so jih razdelili na dve skupini in ena je prejela še dodatno količino testosterona. Nato so opravili kognitivni test in še en matematični test.
 
Rezultati so pokazali, da se je skupina, ki je prejela testosteron, odrezala precej slabše: napačno so odgovorili na 20 odstotkov več odgovorov in bili pri tem veliko hitrejši z odgovorom (impulzivni). Ko so odgovorili pravilno, so potrebovali precej več časa kot kontrolna skupina. To je potrdilo negativni vpliv večjih količin testosterona na sprejemanje odločitev in kognitivno funkcijo.
 
Strokovnjaki menijo, da je razlog v tem, da testosteron dvigne samozavest pri ljudeh, pri moških pa tudi željo po družbenem statusu, ki ga samozavest še poveča. "Menimo, da to deluje preko povečanja samozavesti. Če ste bolj samozavestni, boste prepričani, da imate prav in ne boste dovolj dvomili vase, da bi premislili in se zavedli, da se motite."

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj