Če jih otrok v preteklem šolskem letu ni strgal, jih je verjetno prerasel. Na ZPS so preizkusili 10 parov šolskih copat v cenovnem razredu od 6,99 do 19,99 €. Izbirali so med šolskimi copati, ki prevladujejo na nogah otrok na razredni stopnji (od 1. do 5. razreda). Na test so uvrstili copate različnih, tudi trgovskih znamk, predvsem zaradi široke dostopnosti in občutno nižje cene. Z izjemo enega para copat, kjer proizvajalec ni bil naveden, so vsi testirani šolski copati izdelani v Sloveniji.

Copati so bolj ali manj kakovostne, a je med njimi tudi par (zanimivo, najdražji copati na testu), v katerem so našli preseženo količino nevarnega 6-valentnega kroma. Proizvajalca so o prekoračitvi že obvestili, prav tako tudi Urad RS za kemikalije. Med desetimi pari na testu so trije prejeli oceno dobro, pet povprečno, po en par pa pomanjkljivo in nezadovoljivo.

Na testiranju so preverjali, kako vzdržljiv in zračen je material ter predvsem, kako (ne)zdrsljiv je podplat tako na mokri kot suhi podlagi. Otroci namreč copate uporabljajo tudi pri športni vzgoji, vsak dan pa jih pred izzive postavljajo v razredih, na hodnikih, straniščih, zato je pomembno, da jim na različnih podlagah v njih ne drsi. Testirali so copate iz različnih materialov: blaga (tudi iz mikro vlaken) ali usnja in z različno debelino (gumijastega) podplata. Debelina podplata je lahko pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami.

Sprednji del copat je najbolj na udaru

Starši, ki so kupili že več parov copat, vedo, da njihova nova podoba hitro zbledi. To ni nenavadno, saj otroci v njih preživijo tudi do osem ur na dan, otroške noge pa pogosto ne mirujejo niti med poukom – upogibanje prstnega dela in drgnjenje ob tla je poznano marsikateremu učencu. Del testa, na katerem so preverili upogibanje, so vsi copati prestale brez težav, medtem ko je bila obraba sprednjega dela, kapice kar za polovico vzorcev na testu velik izziv, saj je v testnem ciklu (opravili so 25.600 ponovitev, ena ponovitev je enaka približno enemu koraku) pri enem vzorcu prišlo do precejšne površinske obrabe, pri štirih pa do popolne obrabe materiala, tako da je v copatah nastala luknja, so predstavili rezultate na ZPS.

Zdrsljivost pri večini povprečna

Otroci so v šoli nenehno v gibanju, zato morajo biti copati udobni in otroku v njih ne sme drseti. Prav vsi izbrani copati imajo po navedbah (predstavitev trgovca, predstavitev izdelka na spletnih straneh proizvajalcev) nedrseč podplat, vendar so med njimi razlike. Pri nekaterih je podplat izdelan iz nekoliko debelejše plasti vlite gume, pri drugih je nekoliko tanjši, tretji imajo na usnjenem podplatu našiti dve krpici nedrsne gume.

Pri preizkus zdrsljivosti, ki je eden od najbolj zahtevnih, so v laboratoriju izmerili koeficient trenja na keramični ploščici in plošči iz umetne mase (linolej). Zadnja za noben izdelek ni bila prevelik izziv. Večji izziv je bila keramika. ‘Suhi’ del testa so vse izdelale s pozitivno oceno, ‘mokri’ del pa je pokazal na težavo zdrsljivosti na petnem delu, za kar so prav vse copate prejele oceno pomanjkljivo ali nezadovoljivo. Ocene za zdrsljivost na sprednjem delu so bile boljše.

Nasvet ZPS

  1. Če se otroku noge močneje potijo, je pomembno izbrati material, ki diha, saj zagotovo ni prijetno preživeti več ur v šolskih copatah z vlažnimi nogami. Na tem delu testa so prejele oceno dobro copate, izdelane iz tekstila (tudi mikro vlaken), a tudi en par copatov iz usnja.
    Če se vašemu otroku močno potijo noge, razmislite o nakupu copat, ki jih lahko tudi operete. To omogočajo predvsem copate, ki so narejene iz tekstila.
  2. Podplati copatov so različnih debelin. Debelina podplata je lahko pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami.
  3. Zdrsljivost na ‘mokri’ keramiki je predvsem izziv za petni del copatov. Zato opozorite otroke na previden korak v takšnih situacijah.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest 7-8/2019, aplikaciji ZPStest in na www.zps.si

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj