… zelenjavo pretlačimo kar v loncu, kjer se je kuhala, in jo brez prelivanja in izgube toplote spremenimo v slastno kremno juho ali omako. Tudi mešanje hladnih sestavin je enostavno, izpostavljajo na ZPS, kjer so tokrat na testu preizkusili 14 osnovnih modelov, za katere so odšteli med 16 in 60 evri, ter 21 modelov z dodatno opremo, za katere so odšteli med 29 in 159 evri. Na testu se je pokazalo, da so praktično vsi odlični pomočniki v kuhinji, tudi cenejši modeli so se uvrstili zelo visoko.

Kot poudarjajo na ZPS je pomembno, da pred nakupom premislimo, kakšen aparat potrebujemo: osnovnega, ki ima le mešalno palico, včasih tudi vrč za mešanje, ali aparat z dodatnimi priključki, ki zmore več nalog, a je zato nekoliko dražji. »Palični mešalnik je namenjen predvsem tlačenju, mešanju in mečkanju (piriranju) vročih in hladnih sestavin, z modeli, ki imajo dodatno opremo, pa lahko tudi stepamo beljake in smetano, sekljamo oreščke in zelenjavo, ribamo sir in korenje, s posebnimi rezili lahko drobimo tudi ledene kocke. Treba pa je vedeti, da pri paličnem mešalniku z dodatnimi priključki ne bomo dosegli enakih rezultatov, kot jih zmorejo večji sorodniki, poudarja Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.


Dobre ocene za učinkovitost, uporabo,čiščenje …

Za testiranje učinkovitosti delovanja paličnega mešalnika so potrošniške organizacije izbrali nekoliko zahtevnejše naloge. V testnem laboratoriju so z njimi pripravljali majonezo, mesno zelenjavno kašico za dojenčka (kuhano korenje, krompir, meso), mlečno sadni napitek (banana, koščki ingverja, jogurt, mleko, med) in testo za palačinke. Pri tem so se ravnali po priporočilih proizvajalcev, če so jih našli v navodilih za uporabo. »Praktično noben mešalnik ni imel težav s pripravo testa in napitka. Precej zahtevnejša pa je bila za mešalnike priprava kašice za dojenčke, predvsem piriranje mesa, saj štirje modeli tej nalogi niso bili kos. Najzahtevnejši preizkus je brez dvoma priprava majoneze. Tretjina vseh testiranih mešalnikov se je tudi pri tem opravilu odlično odrezala.

"Dobre ocene so praktično vsi mešalniki dobili tudi za priročno in enostavno uporabo. Preizkuševalci niso imeli večjih pripomb niti na navodila, prav nobenih težav niso imeli s sestavljanjem in razstavljanjem aparatov. Mešalniki so dobili dobre ocene tudi za čiščenje. Vse dele razen ohišja z motorjem lahko pri večini testiranih modelih pomivamo v stroju, kar olajša delo marsikateri gospodinji," je predstavila rezultate Dušica Breskvar in dodala: "Dobre ocene so dobili mešalniki tudi pri preizkusu, kako glasni si. Njihovo glasnost smo ocenjevali med delovanjem osnovnega mešalnika pri vseh stopnjah hitrosti, ki jih zmorejo."

Test je objavljen v reviji ZPStest, junij 2016 in na www.zps.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj