… sončnimi žarki, a zadeva ni tako preprosta. Zaščitna sposobnost oblačil je zelo različna in odvisna od številnih vplivov. Ker danes o škodljivosti sončnih žarkov vemo precej več kot včasih, se številni odločajo tudi za nakup majic z UV-faktorjem. Na ZPS so tokrat preverili 10 otroških majic z deklarirano UV in izmerili stopnjo zaščite. Ugotovitve so presenetljive. Le 6 jih je doseglo na izdelku deklarirano zaščito. Ponovno pa se je potrdilo, da imajo pomembno vlogo pri zaščiti tudi barve oblačil. Svetla in bela oblačila bolj prepuščajo sončne žarke kot temnejša in intenzivno obarvana oblačila izpostavljajo na ZPS, medtem ko so meritve UV faktorja na suhih in mokrih vzorcih pokazale le manjša odstopanja, ki pa niso alarmantna.

Oblačila, ki naj bi varovala pred škodljivimi sončnimi žarki, so na trgu že več let. Podatek o stopnji zaščite, ki jo zagotavljajo oblačila, najdemo običajno na etiketi, način označevanja pa določata evropski in avstralsko-novozelandski standard. Prvi označuje največjo zaščito s faktorjem UZF 40+ (UZF – ultravijolični zaščitni faktor, angl. UPF – Ultraviolet Protection Factor), drugi s faktorjem UZF 50+. "Pomen teh faktorjev je primerljiv z zaščitnimi faktorji pri sončnih kremah: čim višji je, boljša je zaščita," je izpostavila Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije  in dodala: "UV-oblačila, ki jih najdemo na trgu, so izdelana iz sintetičnih vlaken, v katera lahko že med procesom nastajanja vgradijo snovi, ki vpijajo ultravijolične žarke (titanov dioksid, cinkov oksid, srebro). Prednost sintetičnih vlaken pred naravnimi je tudi v tem, da so lahko izredno tanka, njihov prerez je pravilen, okrogel, zato lahko iz njih izdelujejo bolj goste materiale, tako da med nitmi praktično ni prostora, skozi katerega bi lahko sončni žarki dosegli kožo. Tkanine iz tankih niti so ne nazadnje tudi lažje in zato prijetnejše za nošenje v vročini, hitreje se tudi sušijo."

Porazni rezultati

"Kar na štirih od desetih UV-majic smo izmerili slabšo stopnjo zaščite pred ultravijoličnimi žarki, kot je navedena na etiketi, kar je več kot porazna ugotovitev," izpostavljajo na ZPS in dodajajo: "Najslabše so se izkazale majice v beli barvi oz. majice, ki imajo belo barvo na izpostavljenih delih. Najboljšo zaščito pa so na preverjanju višine UV faktorja zagotavljale UV-majice temnih barv."

Alternativa: črna bombažna majica

ZPS je preverila tudi, kako dobro zaščitijo bele in črne bombažne majice. »Da bela majica ni primerna, ker sploh ne zagotavlja zaščite, je bilo bolj ali manj pričakovano, presenetili pa so nas odlični rezultati črne majice. S črnim barvilom obdana bombažna nit dobro vsrka sončne žarke, svoj delež pri zaščiti pa ima tudi material, ki smo ga izbrali posebej pozorno: pletivo z veliko gostoto in minimalno prepustnostjo (tanke niti),« izpostavljajo na ZPS. A pozor, bombažne majice imajo lahko dobre zaščitne sposobnosti, a le, če so temnih barv in iz neraztegljivih materialov, dovolj tanke in čim bolj gosto pletene.

Članek je v celoti objavljen v reviji ZPStest, julij-avgust/2016 in na povezavi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj