… redno gibanje. Poleg tega, da s tem preprečite, da bi se nabralo preveč kilogramov in da bi imeli kasneje tudi otroci težave z odvečno telesno maščobo, je nova raziskava pokazala še en pozitiven vpliv gibanja v nosečnosti: s tem zelo zmanjšate možnosti, da bi vaši otroci kdaj zboleli za katero od nevrodegenerativnih bolezni, npr. Amzheimerjevo.

nosecnica_telovadi

Foto: kevinzahri.com

Gre za epigenetske spremembe, torej spremembe genov, ki so posledica drugih dejavnikov in ne sprememb osnovnega zaporedja DNA. Tako lahko bodoče matere z veliko zanesljivostjo poskrbijo, da zmanjšajo nevarnost na nastanek določenih bolezni in svoje vedenjske vzorce prenesejo na svoje potomce. Raziskovalci so povedali: “Boljše razumevanje osnovnih vzorcev lahko prinese boljše zdravljenje in preventivo za Alzheimerjevo bolezen ter vpogled v fascinantne povezave med možgani in vedenjem.”

V raziskavi so moške miši, ki so imele mutirano obliko gena, ki je značilen za bolnike, ki imajo Alzheimerjevo bolezen, parili z zdravimi ženskimi mišmi. Mišjim potomcem, tako zdravim kot tudi tistim z znaki Alzheimerjeve bolezni, so nato po 5 mesecih preverili stanje njihovih možganov, da bi ugotovili, ali kažejo znake bolezni.

Miši, ki so imele Alzheimerjevo bolezen in katerih matere so tekom brejosti tekle na posebnem vrtljivem kolesu, so imele veliko manj beta amiloidnih oblog, obloge pa so bile tudi manjše in manj vnete. Pri miših je bilo opaziti tudi manj oksidativnega stresa, boljše delovanje vaskularne mreže in boljše povezave med živčnimi celicami.

Znanstveniki so zaključili z ugotovitvijo, da nihče ni imun na pozitivne učinke redne vadbe na zdravje ter da ima redna zmerna vadba tudi dolgoročne pozitivne učinke na potomce.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj