… bo težje bojeval proti virusom in bakterijam. S pandemijo koronavirusa, ki marsikoga od nas zadržuje v svojih domovih, se še enkrat spomnimo, kako pomembno je imeti zdrav imunski sistem za boj proti bolezni. Čeprav nas imunski sistem ne more vedno zaščititi pred vsakim virusom, moramo sprejeti ukrepe za njegovo krepitev. Osnove – na primer dovolj spanja in ohranjanje zdrave prehrane – so ključne, vendar obstajajo nekatere nepričakovane stvari, ki imajo ravno tako velik vpliv.

1. Smeh

Stari pregovor, da je smeh pol zdravja, vsebuje nekaj resnice, pravi dr. Lee S. Berk, dekan za raziskovalne zadeve na univerzi Loma Linda. Berk proučuje vpliv smeha na duševno in telesno zdravje že od leta 1988. “Smeh zmanjšuje kortizol, kar nato zmanjša stres, zniža krvni tlak, poveča vnos kisika, izboljša imunski sistem in zmanjša tveganje za srčne bolezni ali možgansko kap,” pojasni Berk. Vsak dan se veliko smejte, imunski sistem vam bo hvaležen.

2. Konzervirana hrana in predelana hrana

“V študiji, ki je proučevala učinke prekomernega vnosa soli na imunski sistem, so ugotovili, da dieta z veliko soli lahko sproži prekomeren imunski odziv,” pojasnjujejo strokovnjaki. Poleg tega pravijo, da je dokazano, da velik vnos soli tudi spreminja imunsko delovanje, tako da zavira regulativne T-celice, ki pomagajo pri protivnetnem odzivu telesa, zato je uživanje preslane hrane odsvetovano.

3. Stres

“Naši stresni hormoni so bili evolucijsko mišljeni, da se aktivirajo le v času resne grožnje, ki jo pogosto imenujemo beg ali boj,” pravi Tania Elliott, dr. med., sodelavka pri NYU Langone Health. Toda ravno kronični stres pomeni, da nižja raven teh hormonov nenehno kroži v krvi. Elliott pojasnjuje, da to spodbuja kronično vnetje množice organov, kar posledično utrudi naš imunski sistem. Poskrbite za redno soočanje in odpravljanje kroničnega stresa, da zagotovite normalno delovanje vašega imunskega sistema.

4. Nikotin in alkohol

Kajenje in pitje alkohola ni zdravo za naše telo. Oboje znatno vpliva na naš imunski sistem in ga oslabi. Raziskave so dokazale, da uživanje večjih količin alkohola in nikotina, oslabi naš imunski sistem do te mere, da se ni več sposoben pravočasno odzvati na zunanjo grožnjo.

PREBERITE TUDI: Kako okrepiti imunski sistem in se zaščititi pred koronavirusom?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj