Starši avtističnih otrok se pri nas srečujejo s številnimi težavami: družba takih otrok ne sprejme, visoke stroške terapij pa morajo kriti starši sami. Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, 2. aprilu, so v Združenih narodih zaskrbljeni glede števila ljudi, ki imajo eno od avtističnih motenj. Tako naj bi po nekaterih ocenah to sodobno razvojno motnjo imelo okoli tri tisoč slovenskih otrok.

avtizem

Vzroki za nastanek te motnje še danes niso popolnoma znani. Tako gre lahko v določenih primerih za genetsko motnjo, možen vzrok pa so lahko tudi zastrupitve iz okolja – s svincem, živim srebrom ali drugimi težkimi kovinami. Vzroki zastrupitve pa so možni tudi s hrano ali zaradi amalgamskih plomb.

Avtizem se začne v zgodnjem otroštvu in traja vse življenje, prvi znaki pa so:

  • otrok se ne odziva na svoje ime;
  • ne zna postaviti vprašanj ali povedati, kaj želi;
  • zaostaja razvoj govora ali pa se pojavi ponavljanje besed, stavkov;
  • je hiperaktiven, ne sodeluje;
  • pojavlja se agresija ali avtoagresija.

Avtizem se zdravi z različnimi terapijami, ki pomagajo avtističnim ljudem postati dovzetnejši in sprejemljivejši za svet okoli sebe. Vendar pa uradne terapije niso dovolj učinkovite. Pri nas so namreč dosegljive le posebne vaje oziroma specialno delo z otrokom, kar pa zaradi premajhnega števila izobraženih kadrov ni dosegljivo vsem. Bolj učinkovite metode, ki pri nas še niso uradno priznane in seveda posledično niti finančno krite s strani osnovnega zdravstvenega zavarovanja, pa so različne vitaminske diete brez glutena in kazeina, ki jih predpišejo zdravniki iz tujine. Pri nas starši vse plačujejo sami: preiskave pri tujih referenčnih laboratorijih in dodatke na vso prehrano.

Poleg finančnih izdatkov se starši avtističnih otrok srečujejo tudi z družbenim nesprejetjem avtistov. Premalo se govori o tej razvojni motnji in ljudje težko sprejmejo takšnega človeka, saj nekateri mislijo, da je motnja nalezljiva in da so take osebe duševni bolniki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj