Če še niste dopolnili 26 let, svoje zavarovanje uredite tako, da potrdilo o šolanju predložite delodajalcu starša, preko katerega ste vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje. Tako si podaljšate veljavnost svojega zavarovanja, ki sicer velja le do datuma, navedenega na potrdilu o šolanju.

Na podlagi potrdila o šolanju, ki ga nato delodajalec kot zavezanec za prijavo predloži na pristojno območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, velja obvezno zdravstveno zavarovanje za čas, ki je naveden na potrdilu o šolanju oz. do izteka šolskega leta oz. do dopolnjenega 26. leta starosti. Nato je potrebno za ureditev obveznega zdravstvenega zavarovanja predložiti novo potrdilo o šolanju (če nadaljujete šolanje v novem šolskem letu) ali pa se vključite v obvezno zdravstveno zavarovanje po drugi zavarovalni podlagi (ko dopolnite 26 let).

Če ste zaključili šolanje oz. izgubili status študenta ali ste starejši od 26 let, to pomeni, da ne izpolnjujete več pogojev za zavarovanje kot družinski član.

Zavod v obeh primerih oziroma po zaključku šolanja ali med pavziranjem priporoča, da si pri zavarovalnicah, ki ponujajo takšna zavarovanja, uredite tudi svoje prostovoljno zdravstveno zavarovanje za razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj