… zato posegajo po umetnih sladilih. A že od začetka uporabe umetnih sladil se pojavljajo polemike, da so ta še bolj škodljiva, redno pa se oglašajo tudi tisti, ki so imeli posledice na zdravju zaradi uporabe umetnih sladil.

Zdaj pa je svoje mnenje, ki je bilo objavljeno v strokovni reviji Trends in Endocrinology & Metabolism, podala še ekipa strokovnjakov. V njem so podali neizpodbitne dokaze, da imajo umetna sladila zelo škodljive vplive na zdravje. “Zelo pogosto proizvajalci sporočajo ljudem, da so izdelki, ki vsebujejo umetna sladila, zdravi, da jim bodo pomagali ohraniti telesno težo ali shujšati. Dokazov, ki bi podpirali te zavajajoče trditve, skorajda ni, in prepričanje, da so pijače in ostala hrana, ki ne vsebuje sladkorja, manj škodljivi, je žal zgrešeno,” je povedala avtorica Susan E. Swithers z univerze Purdue.

Uživanje hrane in pijače, ki vsebuje navadni sladkor, je povezano z debelostjo, diabetesom tipa 2 in metabolnim sindromom, kar so vse rizični faktorji, ki vodijo v nastanek bolezni srca in srčnega infarkta. Zato so se mnogi obrnili na umetna sladila, ki so nekaj tisočkrat slajša od sladkorja, a vsebujejo zelo malo ali celo nič kalorij. A raziskave so pokazale, da je tudi uživanje umetnih sladil – še zlasti v pijačah – povezano z nastankom istih bolezni. Le ena takšna pijača na dan zadostuje, da se močno poveča nevarnost za nastanek zdravstvenih težav, ki lahko vodijo v resne in neozdravljive bolezni. Poleg tega so raziskovalci ugotovili tudi, da imajo ljudje, ki redno uživajo umetna sladila, spremenjene vzorce v možganskih centrih za ugodje, ki se nanašajo na odziv na sladek okus, kar nakazuje, da umetna sladila ne potešijo želje po sladkem. Podobne rezultate so dale tudi raziskave, opravljene na miših in podganah: uživanje sladil brez kalorij otopi odzivanje na sladek okus, zaradi česar so se živali prenajedale sladke kalorijsko bogate hrane in se posledično zredile.

Če povzamemo: tako raziskave na ljudeh in tudi živalih kot tudi osebne izkušnje posameznikov jasno kažejo, da umetna sladila močno povečajo nevarnost za nastanek zdravstvenih težav in resnih bolezni in pri tem celo presežejo škodljive vplive sladkorja. Edino sladilo, ki je naravno in hkrati nima kalorij in za katerega niso odkrili negativnih vplivov na zdravje, je stevia – vendar pa bodite previdni pri nakupu, saj lahko v trgovinah kupite večinoma le slabe izdelke, ki vsebujejo le nekaj odstotkov stevije, ostalo pa so druga sladila, na kar so pred časom opozorili tudi na ZPS.

Več o umetnih sladilih in njihovem negativnem vplivu na zdravje si lahko preberete v članku Umetna sladila: aspartam, o sladkorju pa v članku Sladkor – ubijalec moderne dobe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj