Na stresnih razgovorih preizkusijo vaš odziv na pritisk. Sicer so neobičajni, a se lahko uporabljajo, kadar delovno mesto, ki ga želi podjetje zapolniti, zahteva posameznika, ki lahko deluje pod močnim stresom. Z namernim ustvarjanjem neudobnih stresnih okoliščin delodajalec skuša napovedati bodoče ravnanje kandidata pri delu. Tipično področje, na katerem se uporablja tak tip intervjuja, je npr. trženje.

stresni_razgovor 

Etičnost take vrste razgovora je seveda vprašljiva in umetno ustvarjeni stres zagotovo daleč preseže tistega, ki nastopi pri delu. Vendar pa je ravno tako res, da je tisto, kar je za nekoga stresno, za drugega povsem normalno.

Velikokrat so takšni ‘testi’ posledica kadrovikove predpostavke, da tako ali drugače niste ustrezen kandidat. Takšno prepričanje se odrazi v njegovem obnašanju in ravnanju z vami, kar zagotovo opazite. Poanta njegove taktike je: “Če se v tem primeru ne bo mogel izvleči, se ne bo mogel kosati niti s pritiski na delovnem mestu.” Zaradi tega se ne boste mogli zanašati na spraševalca, ker vas po vsej verjetnosti ne bo spodbujal, temveč celo zavajal in/ali provociral.

Primeri umetno ustvarjenih stresnih okoliščin

Razgovor imate lahko z enim ali več spraševalci (v tem primeru je stres večji). Kaj se vam lahko pripeti?

 • Čakate lahko več ur, da vas spraševalec sprejme v pisarno.
 • Ko končno vstopite v pisarno, se zdi spraševalec zdolgočasen, nezainteresiran ali vas prezira.
 • Neposredno postavi neprijetno vprašanje, ne da bi se sploh predstavil.
 • Želi, da se mu predstavite (ali pa vam postavi vprašanje), po vašem odgovoru pa je dolgo časa tiho.
 • Izpodbija vsak vaš odgovor.
 • Odkrito omalovažuje vaše znanje, sposobnosti in izkušnje.
 • Celo skupino kandidatov povabi v sejno sobo na medsebojno soočenje.

Kako ravnati v takšnih okoliščinah?

Položaja, v katerem ste se znašli, ne jemljite osebno – gre le za igro. Če si še želite to delo, je najslabše, kar lahko storite, da se zatopite v molk ali se odzovete obrambno. Raje ostanite mirni, preučite položaj in preudarno ukrepajte. Uspeh je odvisen zgolj od vas:

 1. Interpretirajte dane okoliščine.
  Če nad vami namenoma ustvarjajo ‘pritisk’, ostanite hladnokrvni! Opazujte in skušajte ugotoviti, kakšna so pravila igre:
  1. Če vas kadrovik prezira, prevzemite pobudo: “Rad bi izkoristil to priložnost, da bi se vam predstavil in vam povedal, zakaj mislim, da sem pravi za to delo.”
  2. Če omalovažuje vaše znanje in izkušnje, lahko rečete: “Morda ste pričakovali drugačne kvalifikacije, vendar so mi te do sedaj prišle prav in se nameravam zanašati nanje.”
  3. Če je spraševalec zdolgočasen, mu povejte: “V veselje mi je bilo srečati se z vami,” in nakažite, da želite oditi. Morda boste s tem pridobili njegovo pozornost.
 2. Skušajte preusmeriti tok razgovora v za vas ugodno smer.
  Če dobite neprimerno vprašanje, skušajte odgovor usmeriti na primerno raven. Če vas razgovor pričenja psihično izčrpavati, svoje dostojanstvo ohranite tako, da ga preusmerite k bistvu: “Tukaj sem, da pomagam reševati vaše probleme. Če me želite preizkusiti, mi, prosim, zastavite konkreten problem; poskušal ga bom rešiti. Če pri tem ne bom uspešen, me ni treba zaposliti.”
 3. Skušajte prevzeti vodenje igre.
  Dokažite, da ste izkušen strateg, ki se zna elegantno izvleči iz vsakega, še tako neprijetnega položaja. Začnite nadzirati spraševalca na podoben način, kot on nadzira vas – z igranjem. Bolj ko se razgovor sprevrača v igro, bolj se morate vživeti vanjo. Tveganje je veliko, vendar se na tak način lahko izognete temu, da bi se zgolj oni ‘igrali’ z vami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj