… generacij nazaj. Raziskava, opravljena na podganah in objavljena online na BMC Medicine, je namreč pokazala, da se epigenetski učinki stresa poznajo (vsaj) štiri generacije.

Raziskovalci z univerze Lethbridge v Kanadi so želeli raziskati, kako stres v nosečnosti vpliva na prezgodnji porod. Slednji je namreč eden izmed najpogostejših vzrokov neonatalnih smrti in vodi v resnejše zdravstvene težave kasneje v življenju. Tako je bila prva generacija podgan podvržena stresu v času pozne nosečnosti, nato so naslednjo generacijo razdelili na dve skupini; na skupino pod stresom in skupino, ki ni bila pod stresom in hčerke mater, ki so bile pod stresom, so imele krajše nosečnosti kot hčerke mater, ki niso bile pod stresom. Najbolj pomembna pa je bila ugotovitev, da so imele tudi vnukinje podgan, ki so bile pod stresom, krajše nosečnosti četudi njihove matere niso bile pod stresom.

Poleg tega, da so imele krajše nosečnosti, so imele hčerke in vnukinje podgan, ki so bile pod stresom, višje ravni glukoze v krvi kot kontrolna skupina in so tehtale manj. Gerlinde Metz, avtorica članka, je povedala: "Dokazali smo, da je stres v nosečnosti dovolj močan, da se prenaša več generacij in skrajša dolžino nosečnosti ter povzroči prezgodnji porod. Presenetljivo odkritje je bilo, da ima tudi blag do zmeren stres v nosečnosti izjemen vpliv na več generacij. Učinki stresa so večjo z vsako generacijo."

Raziskovalci so mnenja, da do teh sprememb pride zaradi epigenetike, natančneje metilacije DNK. Da bi razumeli mehanizme delovanja, ki ustvarijo te spremembe, bo potrebnih še več raziskav in z več znanja jih bo možno predvidevati in preprečiti tako prezgodnje porode kot tudi bolezni, ki so njih posledica. Gerlinde Metz je še povedala: "Prezgodnji porodi so lahko posledica več dejavnikov, v naši raziskavi pa smo osvetlili, kako stres naših mater, babic in žensk pred njimi lahko vpliva na naše nosečnosti in komplikacije pri porodu. Skratka, vzrok za mnoge težave v naših nosečnostih in p'ri porodih lahko leži v izkušnjah naših prednic. Ko bomo bolje razumeli mehanizme podedovanih epigenetskih sprememb, bomo težave lahko predvidevali in potencialno preprečili."

Foto: Tatyana Gladskih, Fotolia

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj