… tudi na možnost spočetja. Raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki so močno pod stresom, precej manjšo možnost za zanositev. Gre za prvo raziskavo, ki kaže, da lahko stres onemogoči zanositev.

Raziskovalci z nacionalnega inštituta za zdravje in Univerze Oxford v Veliki Britaniji so spremljali 274 parov, ki so se pol leta trudili spočeti. Nobena izmed žensk v raziskavi ni imela težav z neplodnostjo in vse so spremljale svoje mesečne cikluse s testi plodnih dni za domačo uporabo. Šesti dan ciklusa so jim vsak mesec naredili test sline, da bi ugotovili, ali je prisoten encim alfa-amilaza in stresni hormon kortizol.

Medtem ko količina kortizola v krvi ni vplivala na možnost spočetja, je test pokazal, da so imele ženske, ki so imele v slini večje količine encima alfa-amilaza, 12 % manj možnosti za zanositev kot ženske z nižjo vsebnostjo tega encima v slini.

Alfa-amilaza je encim, ki telesu pomaga presnavljati škrob, zadnje raziskave pa so pokazale, da je tudi pokazatelj stresa. Izloča se, kadar živčni sistem izloča kateholamine kot odziv na stresne situacije. Izločanje kateholaminov zmanjša pretok krvi, ta pa naj bi upočasnila prehod oplojenega jajčeca v maternico, kar pomeni, da jajčece tja ne prispe pravočasno, da bi se lahko ugnezdilo.

Znanstveniki zato priporočajo ženskam, ki so pod stresom in si želijo zanositi, da se potrudijo stres čim bolj zmanjšati. To je v današnjih časih sicer precej težko izveljivo, zato priporočajo ukvarjanje z meditacijo, jogo in ostalimi sprostitvenimi tehnikami.

PREBERITE TUDI: 7 znakov, da vas uničuje stres

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj