Mnogi iskalci se zapodijo v iskanje primerov 'pravih izrazov', ki naj jih vstavijo v svojo komunikacijo ali 'pravih fraz', ki jih bodo povedali v pravem trenutku. Svojo pozornost usmerijo samo na morebitne objavljene oglase in tako ignorirajo večino resničnega trga dela.

Kako napisati življenjepis in kako se ta razlikuje od spremnega pisma je pomembno znanje, a še zdaleč ne najbolj. Pred tem je treba postaviti temelje, kot bi gradili hišo: na trdnih temeljih postavite zidove, ki jih nato krona še streha. Šele stavba z vsemi elementi je trdna – zato vam priporočamo, da si vzamete nekaj časa za vsako od področij. Tako boste zgradili učinkovit način iskanja zaposlitve, ki bo prilagojen vam in vašim posebnostim.

Trdno smo prepričani, da na uspešno iskanje zaposlitve enakovredno vplivajo štiri področja:

  • prepričanja kandidata o trgu dela in lastnih možnostih,
  • priprava na iskanje,
  • predstavitev kandidata,
  • pristop kandidata k iskanju.

   
Prepričanja kandidata

Kar verjamete, se zgodi! Če ste prepričani, da delovnih mest ni – tako tudi je. Če menite, da ste prestari ali premalo izkušeni za opravljanje določenega dela, bo to delodajalcu gotovo problem. Če mislite, da ne zmorete učinkovite komunikacije po telefonu – zgodilo se bo.

Večina vedenja vseh ljudi je avtomatizirana: izkušnje, ki smo jih pridobili skozi življenje, naše telo pretvarja v avtomatske odzive. Prepričanja o tem, kaj smo in česa nismo zmožni, so tako globoko ukoreninjena v nas, da jih ne slišimo, ne občutimo. A jih vseeno izražamo: ljudem okoli sebe pošiljamo signale. Tako npr. iskalec, ki verjame, da je pri 45 letih prestar za delo, v to zlahka prepriča tudi vse druge! Vsako informacijo, ki lahko okrepi njegovo prepričanje (npr. opazko morebitnega delodajalca ali soseda), zato hitro registrira in si z njo še okrepi svoje prepričanje, da je za delo prestar. Dokaze, da zmore še marsikaj, pa pogosto zavrača, saj globoko v sebi verjame, da niso resnični. Vse to se dogaja nezavedno, zato se moramo potruditi in poslušati svoj 'notranji glas': ko zaslišimo ali začutimo, da nas omejuje, se zavestno spravimo k razmišljanju, kako to preseči.

Sprememba prepričanj je nekaj najtežjega, kar lahko človek stori. V naši naravi je, da ignoriramo stvari in informacije, ki ne sodijo v naše miselne koncepte. Bilo bi zanimivo opazovati, koliko bralcev npr. zavestno ignorira informacije o skritem trgu dela – samo zato, ker ne želijo verjeti, da obstaja!

Nekateri iskalci so prepričani, da je slabo, če dobijo sestanek z delodajalcem zaradi prijateljevega priporočila. Verjamejo, da bo delodajalec negativno nastrojen, če ga bodo poklicali, ko nima objavljenih potreb. Znanstveno je dokazano, da naša prepričanja vplivajo na končni rezultat. Zato nikoli ni napačen čas, da podvomimo v svoja dosedanja prepričanja in sprejemamo nove informacije.

Prihodnjič lahko preberete več o pripravi kandidata na iskanje dela, njegovi predstavitvi in pristopu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj