Vsem so znane koristi npr. olivnega olja in omega-3 maščob, malce manj znano pa je sezamovo olje in njegovi nešteti pozitivni učinki na zdravje. Tako zelo zdravo je, da je dobilo celo ime “kralj oljnic”.

Sezamovo olje pridobivajo iz sezamovih semen, katerih latinsko ime je Sesamum indicum. Pridobivajo ga s hladnim stiskanjem surovih, svežih sezamovih semen. Uporablja se ga v medicinske, prehrambne in kozmetične namene.

Sezamovo olje vsebuje veliko antioksidantov, med drugim vitamina E in fitosterolov ter lignane, sesamol in sesaminol. Vse te sestavine nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki povzročajo vnetne procese, bolezni in pospešujejo staranje. Zato je sezamovo olje še eno izmed živil, ki vam lahko pomaga ohraniti zdravje in vitalnost in preprečiti kronične in druge bolezni.
Poleg tega vsebuje tudi optimalno kombinacijo maščob omega-3, -6 in -9.

1. Vsebuje veliko antioksidantov

Vsebuje sesamol in sesaminol, dva močna antioksidanta, ki imata izjemen vpliv na zdravje. Raziskave so pokazale, da sezamovo olje ščiti pred poškodbami srčnih celic; poveča pa se tudi aktivnost antioksidantov, če redno uživamo sezamovo olje.

Sezamovo olje pa ne deluje le ob oralnem uživanju, temveč tudi nanašanju na kožo. Raziskava je pokazala, da zmanjša poškodbe celic, saj preprečuje nastajanje ksantin oksidaze in dušikovega oksida, ki proizvajate proste radikale.

2. Ima močno protivnetno delovanje

Stalno prisotni vnetni procesi, ki si jih človek sam povzroči z nezdravim načinom življenja, so tisti, ki vodijo v bolezni, zato jih je dobro kar se da zmanjšati.  Eden najboljših načinov je uživanje zdrave hrane, ki ima protivnetno delovanje, kamor sodi tudi sezamovo olje.

Sezamovo olje tako pomaga pri vnetjih sklepov, bolečinah v zobeh in odrgninah. Nedavno nazaj je študija pokazala, da dejansko zmanjša vnetne procese, med drugim proizvodnjo dušikovega oksida.

3. Ščiti srce

Prehrana, bogata z nenasičenimi maščobami ščiti zdravje srca in sezamovo olje vsebuje kar 82 % nenasičenih maščobnih kislin. Še zlasti je bogato z omega-6, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja srca in preprečevanju bolezni srca. Ščitilo naj bi tudi pred nabiranjem oblog v arterijah in zniževale holesterol. Raziskava je pokazala, da naj bi bilo sezamovo olje pri tem celo učinkovitejše kot olivno.

4. Pomaga uravnavati krvni sladkor

Sezamovo olje pomaga uravnavati krvni sladkor, kar je še posebej pomembno pri diabetikih. Raziskava, opravljena na podganah, je pokazala, da so imele podgane po 42 dneh uživanja sezamovega olja opazno znižanje krvnega sladkorja.

5. Blaži in zdravi artritis

Osteoartritis prizadene skoraj 15 % populacije in je temeljni razlog za bolečine v sklepih. Več študij na glodalcih je že pokazalo, da uživanje sezamovega olja izboljša stanje artritisa. Ob uživanju sezamovega olja so se podganam znižali indikatorji oksidativnega stresa in vnetnih procesov, s tem pa tudi bolečine v sklepih.

6. Pomaga pri zdravljenju opeklin in ran

Sezamovo olje pa je zdravilno tudi za kožo. Med 1. sv. v. so ga uporabljali za zdravljenje infekcij. Oljem so dodali ozon (ozonirana olja) in jih nanašala na kožo za najrazličnejše težave. Ena izmed raziskav je pokazala, da ozonirano sezamovo olje ustvari več kolagena pri poškodovani koži – kolagen pa je strukturna beljakovina, nujno potrebna za celjenje ran.

Druge raziskave so pokazale, da nanašanja sezamovega olja na poškodovano kožo pomaga celiti rane in zmanjšuje opekline. Z to se lahko zahvalimo njegovemu izjemnemu antioksidativnemu in protivnetnemu delovanju.

7. Ščiti pred UV žarki

Raziskave so pokazale, da sezamovo olje ščiti kožo pred UV sevanjem, najverjetneje zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Ima sposobnost kar 30 % zadržanja UV žarkov v primerjavi s kokosovim in olivnim oljem, ki imata sposobnost le 20 %. Tako je že več raziskav pokazalo, da je sezamovo olje izjemna naravna UV zaščita.

8. Izboljša kakovost spanca

Raziskava je pokazala, da nanašanje sezamovega olja na čelo zvečer izboljša kakovost spanja in s tem kakovost življenja v primerjavi s placebom.

9. Zmanjšuje bolečine

Nanos sezamovega olja na kožo lahko zmanjša bolečine. Tako masaža bolečih okončin s sezamovim oljem učinkovito zmanjša bolečine v rokah in nogah.

10. Izboljša kakovost las

Sestavine, ki jih vsebuje sezamovo olje, lahko izboljša lesk las in jih okrepi. V študiji, ki je trajala 8 tednov, so ugotovili, da uživanje sezamina in vitamina E okrepi lase in jim da večji sijaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj