težav prenehajo kaditi, preden ugotovijo, da imajo pljučnega raka. Raziskovalci ugotavljajo, da je nenadno prenehanje lahko zgodnji simptom raka na pljučih.

Rezultati raziskave, objavljene v marčevski številki revije Journal of Thoracic Oncology, uradnega mesečnika Mednarodnega združenja za proučevanje pljučnega raka (IASLC) kažejo, da je 48 odstotkov bolnikov sodelujočih v študiji prenehalo kaditi preden so opazili kakršnekoli simptome raka na pljučih.

Znanstveniki so za primerjavo anketirali tudi paciente obolele za rakom na prostati in tiste, ki so doživeli srčni infarkt. Povprečni interval med prenehanjem kajenja in diagnozo je bil 2,7 leta pri bolnikih z rakom na pljučih, pri bolnikih z rakom na prostati 24,3 leta in 10 let pri tistih s srčnim napadom.

kajenje_zdravju_skodljivo

(Foto: care2.com)

Dr. Barbara Campling, profesorica na univerzi Thomas Jefferson v Philadelphiji pravi, da je povezava med spontanim prenehanjem in pljučnim rakom že dolgo znana. Dolgo je veljala teza, da bolniki prenehajo kaditi zaradi simptomov pljučnega raka, ta študija pa dokazuje, da so kadilci prenehali s kajenjem še preden so se prvi simptomi sploh pojavili. Zanimivo je tudi to, da pri tem niso imeli nobenih težav, čeprav so mnogi med njimi pred tem velikokrat neuspešno poskušali prenehati kaditi.

Raziskovalci spontano prenehanje pripisujejo substanci, ki jo izloča tumor in ki vpliva na odvisnost od nikotina.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj