Vsa spolna dejanja, ki so vezana na umiritev svojega telesa oz. iskanje odnosa v spolnosti, so zloraba svojega telesa. Pri posilstvu ni motivacija imeti spolni odnos ali pomanjkanje spolnih odnosov – glavni motiv posilstva je imeti kontrolo, nadmoč, se maščevati nekomu, ki je storilca v preteklosti prizadel.

Moški, ki posiljuje, velikokrat kompenzira svoje občutke nemoči.  Za zrel in zdrav spolni odnos pa ni sposoben, ker se boji bližine. Pri spolnosti ga vzburja podrejenost žrtve in nasilje nad njo.

Spekter patološki spolnih vedenj pri spolni zlorabi otroka

V to skupino spadajo vse pripombe ali opazke, ki so vezane na telo otroka. Razkazovanje spolnih organov pred otrokom v namene vzburjenja, fotografiranje golih otrok, raznorazno dotikanje otroka ali samozadovoljevanje pred otrokom, spolni odnos … vse to je zloraba otroka. Toleranca takega vedenja je nična in za njo ni opravičila. Velikokrat slišimo, da se je najstnica nekomu grdo povedano 'nastavljala' in če se je je 'malo dotaknil', ni to nič takšnega.

Največ spolnih zlorab nad otroki se zgodi znotraj družine in posledice, so lahko katastrofalne. Žrtve spolnih zlorab imajo slabšo samopodobo in nosijo veliko krivde, ki jo dobijo od storilca, v starejši dobi je možno, da žrtve svoje spolno vedenje ponavljajo tako, da sami zlorabljajo naprej ali jih zlorabljajo drugi. Raziskave kažejo, da je bilo 97% prostitutk v otroštvu spolno zlorabljenih. V  partnerskem odnosu lahko spolnost predstavlja velike težave.

Dejavniki, ki vplivajo na posledice spolne zlorabe

  • Starost, mlajši kot je otrok večje so posledice.
  • Spol otroka.
  • Kdo je zlorabljal.
  • Kje: ali se je zloraba dogajala znotraj družine.
  • Ali je lahko o tem, kar se mu je dogajalo, komu povedal.

Kako se počutijo žrtve spolnih zlorab

Nosijo veliko krivde, sramu, gnusa. Pogoste so motnje hranjenja, zasvojenosti, depresija, nočne more, slaba koncentracija, spolna primuskuiteta, posledice na možganih, pogosto se pojavljajo tudi napadi panike.

Kako pomagati otroku

Otroku moramo verjeti in ga ne spraševati, zakaj se je to zgodilo, ker to prebudi pri njem veliko krivde. Govorimo mu o tem, da sam ni nič kriv, ovrednotimo njegovo telo in mu ne govorimo o tem, da se to dogaja tudi drugim. O storilcu, če je ta član družine, ne govorimo grdo, ampak govorimo o nesprejemljivem dejanju. Ko izvemo za zlorabo, se do njega obnašamo normalno.

Kontakt

Andrej Omulec, mag. zakonskih in družinskih študij
GSM: 041 888 246

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj