Že leta nazaj se je po televiziji predvajal oglas za dostop do interneta, pri čemer je bilo osrednje sporočilo “Svet ni eden, svetova sta dva!” To danes drži kot pribito, internet je namreč postal vsakdan prav vseh, ki želijo slediti sodobnemu razvoju okolja. Ko govorimo o internetu in socialnem kapitalu oziroma povezovanju, govorimo o popolnem okolju za tovrstne aktivnosti. Prej omenjena problema sta v takem okolju skoraj minimalna, saj je na eni strani povezava z nekom bistveno manj osebna in psihološko zahtevna, na drugi strani pa sodobne tehnologije omogočajo enostavno, hitro in pregledno vzdrževanje kontaktov.

Tako se združevanje ob podobnih oziroma enakih interesih samo pospeši, vsak posameznik pa se brez večjih strahov lahko izpostavi. Na prestolu socialnih mrež kraljuje spletni portal MySpace, ki ima kar 110 milijonov uporabnikov po vsem svetu in je namenjen splošnemu socialnemu povezovanju, uporablja pa ga predvsem mlajša generacija. Tesno mu sledi Facebook s 70 milijoni uporabnikov, združuje pa predvsem študente in druge mlade, uporabnikom pa je na voljo tudi na stotine aplikacij, ki pospešujejo širjenje socialne mreže in omogočajo določene koristi spletne mreže. Na tem mestu velja tudi omeniti, da je bila vrednost podjetja Facebook ocenjena na vrtoglavih 15 milijard dolarjev.

Večina spletnih skupnosti omogoča poleg povezovanja z drugimi določene osebne prilagoditve, izmenjavo slik, videoposnetkov, priporočanje, komentiranje, ocenjevanje, izražanje mnenja ter druge spletne socialne aktivnosti, ki nas lahko zbližujejo z ljudmi, povezujejo na bolj učinkovit način, ali pa nam preprosto omogočajo zgolj zabavo. Vse to pa lahko pripelje tudi do določene mere neke vrste zasvojenosti, saj naj bi povprečen uporabnik, na primer Facebooka, preživel kar tri ure na dan na tem spletnem portalu. Torej je kljub vsem koristim pomembno, da ohranjamo zdravo mero uporabe tovrstnih portalov in da se koristi ne sprevržejo v dnevno izgubljanje časa.

Poleg splošnih spletnih skupnosti pa se je razvilo tudi na stotine drugih, ki so namenjene specifičnim interesnim skupinam. Primeri tovrstnih spletnih skupnosti so na primer Flickr, kjer si uporabniki med seboj izmenjujejo slike, Flixter, ki je namenjen navdušencem nad filmi, LinkedIn in Plaxo, ki sta namenjena poslovnim kontaktom itn. Spomnite se na kateri koli hobi ali interes, pobrskajte po internetu in zagotovo boste skoraj za vse našli vsaj kakšno spletno skupnost, če že tega ne, pa vsaj zametek te. V primeru, da določene spletne skupnosti ne najdete, pa mogoče to predstavlja celo poslovno priložnost. Ne smemo pozabiti še na spletne skupnosti, ki so namenjene “zmenkarijam”, saj so bili to prvi spletni portali, ki so vsebovali komponento mreženja. Teh je danes že ogromno, rojstvu novih pa ni videti konca.

Z razvojem spletnih skupnosti je torej že skoraj obvezno, da ima vsak od nas svoj profil na več omenjenih portalih, glede na naše interese, potrebe in ne nazadnje tudi glede na to, kateri uporabniški vmesnik nam je blizu. Zaradi naraščajočega trenda, mnogih koristi in boljšega upravljanja s socialnim kapitalom se je zagotovo smiselno čim prej vklopiti v tok sprememb načina upravljanja z osebnimi kontakti.

Za konec velja omeniti še nekaj potencialnih slabosti, ki jih prinašajo tovrstne spletne skupnosti. Nepazljivost lahko pripelje do prevelike odprtosti navzven, pri čemer smo kaj hitro lahko tarča takšnega ali drugačnega socialnega nadlegovanja. Prav tako pa obstaja veliko večja možnost, da določene informacije o nas ali pa recimo naše slike pridejo do oseb, za katere ne bi želeli, da nas poznajo v določeni luči. Torej tudi določena mera previdnosti ne bo odveč. Kljub vsemu pa vam želim veliko uspehov in užitkov pri širjenju svojega socialnega kapitala!

Zaradi naraščajočega trenda, mnogih koristi in boljšega upravljanja s socialnim kapitalom se je zagotovo smiselno čim prej vklopiti v tok sprememb načina upravljanja z osebnimi kontakti – v spletne skupnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj