… znanstveniki še en vedo razloga za to, zato so se lotili preučevanja, da bi zmanjšali število primerov kratkovidnosti med otroci. Učinek preživljanja časa zunaj na prostem je prav neverjeten in tudi znanstveno potrjen – tako so npr. nekateri azijski narodi, kjer je delež kratkovidnih otrok zelo visok, načrtno povečali količino časa, ki jo otroci preživijo zunaj.

Podatki kažejo, da ima otrok, ki ima genetsko večjo verjetnost, da bo kratkoviden, kar trikrat manj možnosti, da bo potreboval očala, če bo zunaj preživel več kot 14 ur na teden. Raziskovalci so se osredotočili na možne vzroke, ki zmanjšajo verjetnost za kratkovidnost; UVB žarke in vitamin D ter močna svetloba in dopamin. Do otrokovega 9. leta starosti oko še vedno raste in raziskovalci sumijo, da različni tipi zunanje svetlobe lahko ohranijo pravilno dolžino in obliko očesa v tem obdobju rasti.

UVB in vitamin D

UVB svetloba je človeškim očem nevidna, a vpliva na več celičnih funkcij v telesu, med drugim na nastajanje vitamina D, ki ima izjemen vpliv na zdravje in počutje, med drugim vpliva tudi na razvoj mišičnega tkiva okoli leč v očesu. Ta mišica med drugim tudi ohranja pravilno obliko očesa in razdaljo med lečami in mrežnico, ki se lahko tekom hitre otrokove rasti popači. Nekatere raziskave so že pokazale, da imajo kratkovidni ljudje manj vitamina D v krvi.

Svetloba in dopamin

Drugi del sončne svetlobe, ki bi po mnenju znanstvenikov tudi lahko vplival na boljši vid, pa je izpostavljenost močni zunanji svetlobi, pri čemer je treba opomniti, da je tudi na oblačen dan zunanja svetloba vsaj 10-krat močnejša od notranje. Ko smo izpostavljeni svetlobi, posebne celice v mrežnici skrbijo za širjenje in ožanje zenice in s tem koliko svetlobe pride v oko. Te celice se povezujejo s celicami, ki sproščajo dopamin, za katerega so nekatere raziskave pokazale, da zavira rast očesa. Zenica se tudi bolj odziva, če so bile te celice izpostavljene več sončne svetlobe v preteklih dneh, kažejo raziskave.

Napovedi?

"Mislimo, da nam bodo raziskave, ki jih opravljamo, kmalu dale odgovor na skrivnost vpliva zunanje svetlobe in morda bomo uspeli preprečiti, da bi ljudje nosili očala. Do takrat pa priporočamo staršem 'Spravite svoje otroke ven, na prosto!'", so povedali raziskovalci.

Torej še en razlog več, da se otrokom zelo omeji sedenje pred računalniki in TV ekrani (ki ga po možnosti spremlja basanje z nezdravo, procesirano hrano), temveč se jih spravi ven, v naravo, da se gibajo na svežem zraku – učinki so le pozitivni; poleg manj zaužite (nezdrave) hrane in gibanja tudi boljše počutje, imunski sistem in vid!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj