Ko ženske pridejo v menopavzo, to prinese mnoge, nadvse nadležne, simptome kot so vročinski oblivi, nočno znojenje, nihanje razpoloženja, težave s koncentracijo, utrujenost, suhost nožnice, težave s spanjem in druge.

Do teh težav pride, ker ženskam pade estrogen in se jim na sploh spremeni ravnovesje hormonov v telesu. Zato je obdobje menopavze za večino žensk eno najtežjih v življenju – še zlasti, če so pod stresom, kar simptome še poslabša.

Zato jim mnogi zdravniki predpišejo sintetične hormone, da ublažijo naštete simptome. A to ni ravno najboljša rešitev.

Problem sintetičnih hormonov

Hormonska terapija sicer ublaži zgoraj naštete simptome, a žal prinaša veliko rizikov. Med drugim lahko povzroči možgansko kap; nastanek krvnih strdkov; ter celo nekatere oblike raka kot sta rak maternice in rak dojk. Zato sintetični estrogen ni ravno najboljša izbira.

Kaj vse vpliva na simptome menopavze

Mnoge ženske se ne zavedajo, kako zelo na njihove hormone in počutje vpliva način življenja; torej kako se prehranjujejo; koliko se gibajo in ali so pod stresom.

Stres pa seveda ne pomeni le čustveni stres, temveč kakršenkoli: tudi nepravilna prehrana (sladkor; preveč ogljikovih hidratov; nezdrave maščobe; preveč hrane; preveč obrokov ipd.) in izpostavljenost strupom in hormonskim motilcem (pesticidi, herbicidi, plastika, čistila …) iz okolja, močno vplivajo na počutje.

Zato je pravilna prehrana, ki močno ublaži simptome, ketonska dieta, ki temelji na zelenjavi in zdravih maščobah.

Naravne alternative

Poleg zdrave prehrane izogibanja stresu in strupom ter rednega gibanja, ki imajo vsi velik vpliv na hormone in počutje, pa si lahko pomagate tudi tako, da na naraven način dvignete estrogen: to je s pomočjo sojinih izoflavonov. Raziskave so namreč pokazale, da že majhne količine sojinih izoflavonov močno ublažijo simptome menopavze, sploh nočno znojenje in vročinske oblive.

Sojini izoflavoni namreč delujejo podobno kot naravni estrogen in tako na naraven in neškodljiv način pomagajo pri menopavznih težavah. Sodijo v skupino rastlinski fitokemikalij, imenovanih fitoestrogeni, ki v telesu delujejo kot zelo blag estrogen, Glavna izoflavona sta genistein in daidzein, ki se v telesu vežeta na iste receptorje kot estrogen.

Kaj so pokazale raziskave?

Analiza 19 raziskav, opravljena leta 2012, je pokazala, da sojini izoflavoni ublažijo intenzivnost vročinskih oblivov za kar 26 odstotkov v primerjavi s placebom.

Analiza 10 raziskav, opravljena leta 2015, je pokazala, da sojini izoflavoni zmanjšajo vročinske oblive za 11 odstotkov.

Za razliko od sintetičnih hormonov sojini izoflavoni začnejo delovati šele po nekaj tednih, a glede na hude stranke učinke umetnega estrogena, ki so lahko celo krvni strdki in več vrst raka, se splača malce počakati na učinek. V Aziji, kjer ženske uživajo več soje, imajo namreč veliko manj težav z menopavzo kot v zahodnem svetu.

Ostale prednosti sojinih izoflavonov

Sojini izoflavonii pa majo še nekatere druge prednosti in koristne učinke na zdravje: med drugim zmanjšajo nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja in jačajo kosti.

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj