Knjiga Soja osvaja svet je strokovno napisana knjiga s strani priznanega nutricista prof. dr. Dražigost Pokorna (1941-2009), ki nudi bralcu številne informacije o delovanju in pozitivnem vplivu soje na človeško telo ter njegovo zdravje.

­Soja osvaja svet­

Soja je stročnica visoke hranljivosti, ki je v začetku 19. stoletja postala kmetijska rastlina v različnih predelih Evrope in je prišla iz Kitajske ter se šele leta 1737 začela uveljavljati kot samostojna rastlinska vrsta. Vsebuje vsa makrohranila kot so: beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate, vitamine in minerale (največ kalcija in železa). Hkrati je pomembna oljarica, saj ima do 24 % olja, ki vsebuje 61 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Soja je edina rastlina, ki vsebuje vse pomembne esencialne aminokisine in zato lahko nadomesti meso, mleko in jajca v polnovredni prehrani. Soja in sojini izdelki so zelo pomembni v prehrani vegaterijancev (veganov), kateri ne uživajo živalskih beljakovin. Soja ima antiestrogene in antikarcinogene lastnosti, ker vsebuje snovi, kot so proteninski inhibitorji, fitosterolin, saponini, lunacin, fenolne kisline, fitinska kislina in se posebno izoflavoni. Soja zmanjša tveganje za nastanek raka na debelem črevesju in hormonsko odvisnih tumorjev (rak na dojki in prostati).

Knjiga Soja osvaja svet je prava mala biblija za zdravo in polno življenje, kjer boste spoznali pomen soje in njene uporabe, ter našli številne odgovore na svoja vprašanja povezana z zdravjem in zdravo prehrano kot so:

  • kakšen je pravilen deleže makrohranil v prehrani,
  • kakšno je pravilno kombiniranje jedilnika,
  • pravilno razmerje beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v prehrani,
  • zakaj soja namesto rdečega mesa in mesnih izdelkov
  • kako si lahko z uporabo soje pomagamo preprečevati in zdraviti bolezni in bolezenska stanja (povišan krvni tlak, povečana telesna teža, osteoporoza, menopavza, ledvični kamni, zobna gniloba, …)
  • uporabni recepti s sojo ,…
  • in še in še drugih uporabnih informacij

Del knjige v pdf formatu si lahko ogledate tukaj.

Knjigo lahko kupite v spletni trgovini Vitalia – ob naročilu do 17. ure bo odposlana še isti dan!


Soja osvaja svet – mala biblija za zdravo življenje

Dopolnjena izdaja z novitetami in izboljšavami

Avtor: Dražigost Pokorn

Založil in izdal: Nahrin d.o.o., 2009

ISBN: 613.26:635.655

          641.55:635.655(083.12)

strani: 152 strani, trde platnice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj