Daleč od tega – gre le za še en, davno preživet mit. Jajca – z rumenjaki vred – so namreč eno izmed živil, ki jim lahko mirno rečemo superhrana. So namreč izvrsten vir beljakovin (približno 7 g na večje jajce), tako zelo zdravih omega-3 maščobnih kislin in še mnogih drugih zdravih sestavin, ki jih naše telo nujno potrebuje.

Eno jajce vsebuje približno 180 miligramov holesterola, ki se v celoti nahaja v rumenjaku. Ker so nekoč mislili, da se holesterol v krvi povišuje z uživanjem hrane, ki ga vsebuje, so seveda jajca po hitrem postopku uvrstili na ‘nasičene in večkrat nasičene maščobe in ne holesterol, ki se nahaja v hrani. Pa ne le to – naše telo holesterol celo potrebuje, da lahko proizvaja hormon testosteron, ki nam daje energijo in sodeluje pri gradnji mišic.

Raziskava, opravljena na univerzi Connecticut je celo pokazala, da jajčni rumenjaki znižujejo slab ali LDL holesterol. Načeloma naj bi bilo zaužitje približno 300 mg holesterola na dan popolnoma sprejemljivo, razen, če imate precej povišan holesterol ali zgodovino bolezni srca in ožilja v družini. Poleg zdravih maščob omega-3 in nujno potrebnega holesterola pa jajčni rumenjaki vsebujejo še vrsto drugih zdravih snovi: skoraj vse vitamine (je eden redkih naravnih virov vitamina D), minerale, lecitin, holin, L-arginin, levcin in druge.

Skratka, nobenega razloga ni, da bi se še naprej izogibali jajcem ali rumenjakom, zato pozabite na mit, da so nezdravi in jih čim prej umestite v svoj jedilnik.

PREBERITE TUDI: Jajca zvišujejo holesterol – mit ali resnica?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj