Eden izmed teh učinkov je tudi depresija. Zdravniki so namreč izvedli raziskavo, ki je pokazala, da ljudje, ki redno jedo hrano z visoko vsebnostjo slabih maščob, predelano hrano in sladkor, skoraj za 60 % pogosteje trpijo za depresijo kot ljudje, ki jedo veliko sadja, zelenjave, rib in pustega mesa.

Raziskovalci so dejali, da je to prva raziskava, ki bo pokazala morebitne učinke oz. povezavo med načinom prehranjevanja in duševnim zdravjem. Eden izmed raziskovalcev Dr. Eric Brunner je dejal, da poleg hrane seveda vplivajo tudi drugi dejavniki (npr. redno gibanje), vendar igra hrana povsem samostojno vlogo.

Raziskava je bila opravljena na 3486 osebah moškega in ženskega spola in objavljena v British Journal of Psychiatry. V raziskavi je moral vsak udeleženec izpolniti anketni vprašalnik o svojih prehranjevalnih navadah in o stanje depresije v petih letih. Rezultati so pokazali, da je bilo med ljudmi, ki so zaužili največje količine predelane in nezdrave hrane največ depresije in da je bilo 58 % več možnosti, da imajo težave z depresijo kot tisti, ki so se prehranjevali bolj zdravo.

Raziskovalci so dejali, da je več učinkov zdravega načina prehranjevanja: v sadju in zelenjavi so antioksidanti in vlaknine, v ribah zdrave maščobe …, hkrati pa takšna hrana ne vsebuje škodljivih aditivov sodobnega časa. Medtem ko predelana in nezdrava sodobna hrana škodljivo vpliva na celo telo: možgane, lahko povzroči sladkorno bolezen zaradi poskakovanja sladkorja v krvi, ki je posledica uživanja sladkorja, rejenje itd.

PREBERITE TUDI: Tem živilom se raje izogibajte, če se spopadate z depresijo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj