… odkrila, zakaj so nekatere ženske videti precej mlajše od svoje biološke starosti. In dejansko so prišli do zanimivih ugotovitev: na to naj bi vplivali naši geni. Natančneje, to, kako se izražajo naši geni, vpliva na naš videz in kakovost ženske kože, ko se ženska stara. Po besedah znanstevnikov je ta revolucionarna raziskava, ki so jo delali tri leta, razkrila biološke skupne značilnosti med različnimi ženskami, ki izgledajo zelo mlade glede na svojo dejansko starost.

Raziskava je potekala v sodelovanju s podjetjem, ki se ukvarja z genetiko '23andMe', v njej pa so združili genotipsko in fenotipsko znanost ter preučili ženske v starostni skupini od 20 do 70 let (Azijke, belke, Afričanke in Španke). Uporabili so posebne sisteme biologije, biologije kože, 3D slike in preverjanje hormonov.

PREBERITE TUDI: Sladkor in nezdravo življenje močno pospešujeta staranje
 

Napredna bioinformacijska analiza

S pomočjo napredne bioinformacijske analize so analizirali preko 20 tisoč genov in med 'staralci kože' identificirali edinstveni kožni 'prstni odtis', ki ga sestavlja približno 2000 genov. Ti vplivajo na vrsto ključnih biokemijskih poti, vključno s tistimi, ki vplivajo na proizvodnjo celične energije in drugih celičnih procesov, nastajanje kožne in vlažilne bariere, obnavljanje DNK ter proizvodnjo antioksidantov.

Raziskava je pokazala, da čeprav imamo te gene vsi v svoji koži, se to, kako močno so izraženi, razlikuje – in na to vplivajo okoljski faktorji, življenjski slog in naša nega kože. "Kar je tako vznemirljivo pri teh ugotovitvah, je to, da ti geni vodijo v uspešno staranje in razkrivajo, na katere dejavnike vlivajo ter zakaj se pri različnih ženskah različno obnašajo – sami po sebi ali z zunanjimi vplivi. Tako bodo lahko Olay raziskovalci pomagali več ženskam doseči lepo kožo v vseh obdobjih življenja," je povedala dr. Rosemarie Osborne iz P&G raziskovalnega centra.

PREBERITE TUDI: 12 nasvetov za bolj mladosten in svež videz (brez botoksa in polnil!)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj