Samozavest si lahko pridobimo, vendar ne pričakujte nekih instantnih rešitev, saj se tudi vaše samovrednotenje in vzorci vedenja niso oblikovali kar čez noč. Z zavedanjem in delovanjem se bo sčasoma spremenilo vaše videnje samega sebe, vzporedno pa tudi način, kako vas doživljajo drugi ljudje. Najprej se vprašajte: kaj si v resnici mislim o samem sebi? Pri tem bodite čim bolj iskreni. Če želite stvari spremeniti, se jih morate najprej zavedati. Spoznavajte vse dele samega sebe, tiste, ki so vam všeč, in tiste, ki vam niso. Kakšen človek sem? Kako čutim, kako doživljam, kako razmišljam, kako se odzivam na okolico? Ne obsojajte se. Če o sebi trenutno mislite, da ste neumni in popolnoma nesposobni, potem je to pač način, kako doživljate sebe. Za sedaj. Prav tako ne obsojajte drugih. Morda je res k vaši slabi samozavesti odločilno pripomogla neka oseba, ki vam je bila blizu in ki vas je ob vsaki priložnosti kritizirala, ampak če boste to sedaj oživljali znova in znova, vam ne bo veliko pomagalo. Raje razmislite, kakšna oseba želite postati, potem pa je čas, da nekaj ukrenete. Pričnite delovati.


nasmeh 
Morda vam bo pomagalo, da vse skupaj zapišete na papir, pri tem bodite čim bolj konkretni. Primer (področje osebnostnih lastnosti): sem preveč ljubosumna, malenkostna, kritična. Želela bi biti bolj velikodušna, ljubeča, odprta. Stopajte po majhnih korakih. Če je eden izmed vaših ciljev, da postanete bolj spretni v pogovoru z drugimi in ste se do sedaj izogibali spoznavanju novih ljudi, potem ni najbolj smiselno pričeti ravno z neznancem na avtobusu, ki vas neznansko privlači. Raje se namenoma zapletite v pogovor s prodajalko v veleblagovnici, pa izberite kakšno na videz bolj prijazno. Se zdi preveč preprosto, da bi delovalo? Vendar deluje. Le ena skrivnost je: treba je biti aktiven. Če boste samo jamrali, ukrenili pa nič, lahko na rezultate čakate do smrti.


Pa še nekaj iztočnic v pomoč. Ali se ves čas osredotočate na negativnosti? Zelo pogost izziv. Razmislite o vsem v vašem življenju, kar vas veseli, na kar ste ponosni, za kar ste hvaležni. Poglejte, kaj vse v življenju ste že dosegli. Če vam je pretežko, potem za pomoč prosite dobro prijateljico ali prijatelja, nekoga, ki vas ima rad.


Ne primerjajte se ves čas z drugimi v vašo škodo! Vsak človek je na nekaterih področjih dober, na drugih pa slabši. Kar je mene na moji poklicni poti najbolj presenetilo, je to, da ima vsak človek kakšno šibko točko, strahove, negotovosti. Ne glede na to, kakšen je njegov videz, kako visoko mesto v hierarhiji podjetja zaseda, kako trdno zvezo ima z ljubljenim človekom. Nehajte neprestano skrbeti: kaj si bodo mislili drugi? Zavedajte se, da je včasih strah tudi najbolj samozavestne ljudi. Njihova skrivnost je v tem, da ne dovolijo, da bi jih ta strah oviral pri doseganju njihovih ciljev.


samozavest2


Svoje probleme rešujte. Ne izogibajte se jim in ne bojte se jih. Če se jih boste izogibali, bodo majhni problemi postali večji, veliki pa neobvladljivi. Hkrati pa boste izpustili možnosti, da ob reševanju manjših problemov gradite svojo samozavest.


Naredite nekaj novega, stopite iz svojih dosedanjih okvirjev! Pričnite hoditi na fitnes, vpišite se v planinsko društvo ali na tečaj joge, pojdite na kuharski tečaj, masažo, kupite si šminko rdeče barve, ki ste se je doslej izogibali, ali pa zelene balerinke, če ste do sedaj nosili samo črne čevlje z visoko peto. Telesna aktivnost je izredno koristna. Počutili se boste boljše in, recimo bobu bob, vaš videz bo privlačnejši. Obleka in zunanji videz v celoti dajeta pomemben prvi vtis o vas, zato je vredno nekaj energije posvetiti tudi temu področju. Na Planetu Lepote to res ne bi smelo biti pretežko!


Poslušajte mnenje drugih, vendar se odločajte sami – tudi, če se boste odločili narobe, se boste odločili tako, kot je najbolj prav za vas, ne pa za nekoga drugega.


Nikoli ne stavite vsega na eno karto, vaš osebnostni razvoj naj teče na več kot enem področju. Ne usmerjajte se samo na kariero ali samo na materinstvo. Izkoristite vsako priložnost, da se naučite kaj novega, pa naj bo to italijanščina ali gojenje bonsajev – kar vas pač veseli.


Svoje mnenje, prepričanja, čustva in potrebe izražajte odprto in jasno, hkrati pa ne posegajte v pravice drugih ljudi. Naučite se reči ne, ko je to potrebno.


S kakšnimi ljudmi se družite? Če vas ves čas opozarjajo na vaše pomanjkljivosti in vas uporabljajo za to, da se na vaš račun sami počutijo bolj samozavestni, je morda čas, da razmislite znova.


In predvsem: zavedajte se, da gre za vaše življenje. Gotovo ne želite čakati do 80. leta, da bi končno zaživeli polno?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj