Rožmarinovo olje je učinkovito pri obnovi in pospeševanju rasti las celo pri ljudeh z androgeno alopecijo, ki je pogosta oblika izpadanja las. Po nekaterih podatkih pa naj bi celo ščitilo lase pred soncem, onesnaženjem in drugimi okoljskimi vplivi.

Študija iz leta 2015, objavljena v PubMedu, je pokazala, da je učinkovitost rožmarinovega olja pri obnovi las pri moških z androgeno alopecijo podobna učinkovitosti minoksidila, znanega tudi kot Rogaine. Po treh do šestih mesecih uporabe je bilo lasišče tudi manj srbeče.

Delovanje pa so potrditi tudi nekateri dermatologi, med drugim dermatologinja Shilpi Khetarpal, dr. med., za kliniko Cleveland Clinic: “Študija je res spodbudila ljudi, da preizkusijo rožmarinovo olje za rast las,” je dejala. “Po tej raziskavi je postalo veliko bolj pogosto tudi v izdelkih brez recepta.”

Clevelandska klinika poroča tudi, da bi lahko rožmarinovo olje pomagalo tudi proti prhljaju in prezgodnjemu sivenju.

Khetarpalova predlaga, da rožmarinovo olje vmasirate v lasišče, pustite, da se vpije čez noč, in ga nato sperete. To poskusite storiti dvakrat ali trikrat na teden. Opozarja tudi, da je potrebnih le nekaj kapljic rožmarinovega olja, najbolje razredčenem v kakem nosilnem olju (kokosovo, olivno, jojoba …) ter da se je treba osredotočiti na lasišče in ne na lase, ki so zaradi rožmarinovega olja potem mastni.

Sicer pa je za opazno izboljšanje potrebnih šest mesecev.

PREBERITE TUDI: Ali namesto izpuljenega sivega lasu res zrasteta dva nova?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj