… dopolnil, imajo manjše tveganje za razvoj raka na dojkah, dokazujejo znanstveniki. Raziskovalci so intervjuvali več kot 35.000 žensk v menopavzi, starih med 50 in 76 let, ki so sodelovale v širši študiji (Vitamins and Lifestyle – VITAL). Raziskovalce je zanimalo predvsem ali so pred kratkim jemale ribje olje v obliki prehranskih dopolnil, kako pogosto so jih jemale in kako dolgo jih že jemljejo.

Ugotovili so, da imajo ženske, ki redno jemljejo omega-3 maščobe, kar 32 odstotkov manj možnosti za razvoj duktalnega raka dojke (najpogostejša oblika raka dojke, ki vznikne iz izvodila mlečne žleze), v primerjavi z ženskami, ki omega-3 maščob oz. ribjega olja ne uživajo (redno). Zaščitni učinek ribjega olja se je pokazal predvsem pri ženskah, ki so ribje olje jemale 10 ali več let.

Še vedno ostaja nejasno, kakšen učinek ima ribje olje na razvoj raka na dojkah, raziskovalci pa verjamejo, da gre za količino – zaužita mora biti večja količina ribjega olja, kot ga dobite pri prehranjevanju z ribami, zato so učinki vidni pri ženskah, ki jemljejo prehranska dopolnila. En mehanizem, preko katerega bi ribje olje lahko ščitilo pred rakom dojke, je njegov močan protivnetni učinek. Vnetje bi naj igralo veliko vlogo pri razvoju kroničnih bolezni, vključno z različnimi vrstami raka. Raziskovalec Peiying Yang, ki ni sodeloval pri tej študiji, razlaga, da je ribje olje v splošnem odlično protivnetno sredstvo, saj je bogato z nasičenimi omega-3 maščobami, ki med drugim dokazano uravnavajo raven holesterola in izboljšujejo mentalno ter kognitivno zdravje.

Študijo so izvedli na inštitutu Fred Hutchinson Cancer Research Center, objavljena je bila v reviji Cancer Epidemology, Biomarkers and Prevention. Gre za največjo študijo doslej, ki je pokazala na povezavo med uživanjem ribjega olja in preprečevanjem raka na dojkah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj