V prvem delu ‘Resnice o kozmetiki’ ste izvedele za najpogostejše pasti, v katere pri nakupovanju kozmetike pade marsikatera ženska. Da pa boste znale same preceniti, ali je nek izdelek kakovosten in vreden svojega denarja ali ne in ali je sploh primeren za vaš tip kože, pa so v nadaljevanju naštete najpogostejše in najpomembnejše sestavine, ki imajo pomemben vpliv na kakovost izdelkov, povedo pa vam tudi, kaj lahko od določenega izdelka sploh pričakujete.

Komedogene sestavine

Najbolj pogoste sestavine, ki lahko (kar ne pomeni, da jih tudi bodo!) mašijo pore so: acetylated lanolin (alcohol), lauric acid, isopropyl isostearate, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, isostearyl isostearate, isononyl isononanoate, myristyl lactate, myristyl myristate, stearyl heptanoate, cetearyl alcohol ceteareth20, laureth-4, oleth-3, cocoa butter, coconut butter, coconut oil, ethylhexyl palmitate, (poly)glyceryl-3-diisostearate, hexadecyl alcohol, isocetyl stearate, isodecyl oleate, octyl palmitate, octyl stearate, oleyl alcohol, steareth 10, stearyl heptanoate, caprylic/capric trigliceride.

Ponovno poudarjam: nikar se ne obremenjujte s temi sestavinami, če vaša koža ni nagnjena k nečistočam, kajti za suho kožo so te sestavine celo potrebne, saj kožo mehčajo, ji dajo svilen, gladek in zdrav občutek. Poleg tega so te sestavine ‘nevarne’ le, če so navedene na začetku spiska sestavin, ne pa proti sredini ali koncu, kajti manj jih izdelek vsebuje, manjša je verjetnost za vpliv na kožo.

Še nekaj absurdov, ki jih je skovala kozmetična industrija

Kreme s kisikom: so dokaz, kako absurdna je kozmetična industrija. Antioksidante (anti oxygen) naj bi uporabljali za nevtraliziranje delovanja prostih radikalov – in eden najhujših je molekula kisika, ki se pretvori v radikale. Kreme s kisikom pa naj bi vsebovale kisik, ki poleg prostih radikalov iz okolja še dodatno škoduje vaši koži! Neverjetno, vendar (žal) resnično. Toliko o tem, koliko lahko zaupate trditvam in obljubam kozmetičnih podjetij …
Izdelki za mešano kožo: naj bi vsebovali ‘posebne sestavine’, ki ‘ugotovijo’ (od kdaj pa imajo kreme možgane?), kaj in kje potrebuje vaša koža – torej kdaj in kje vlago oz. maščobo in kje matiranje. To je povsem nemogoče, kajti takšne sestavine se med seboj v večji meri izničijo. Sicer pa najbrž nobena še ni imela kreme, ki bi bila tega zmožna; suhi predeli še vedno vlečejo in mastni se še vedno svetijo. V takem primeru je idealno uporabljati izdelke za mastno kožo na predelih z mastno kožo in izdelke za normalno ali suho kožo na predelih s tako kožo.
Serumi: niso nujno drugačni od krem – razlika je le v tem, da večinoma ne vsebujejo toliko sredstev za zgostitev in je zato manj možnosti, da bi mašili pore. Praviloma naj bi sicer imeli aktivne učinkovine (torej takšne, ki koži koristijo, jo ohranjajo gladko, negovano, mladostno in sijočo), vendar ne le, da jih pogosto ne vsebujejo veliko, temveč jih mnogi sploh ne vsebujejo. Zato so idealni za nego mešane, mastne in normalne kože (razen, če so na oljni osnovi, seveda). V večini primerov pa niso nič posebnega v smislu sestave in učinka, kljub trditvam prodajalk in kozmetičark, da prodrejo globlje v kožo.
Tako kot za vse kozmetične izdelke, tudi za serume velja, da je njihov učinek oz. vpliv na kožo odvisen izključno od sestavin, ki jih vsebujejo.

Sestavine izdelkov

Sestavine (ingredients) so edini zanesljiv pokazatelj, kaj izdelek v resnici vsebuje in kaj lahko od njega pričakujemo, zato se nikar ne zanašajte na prazne obljube na embalažah ali v katalogih. Če torej izdelek proti nečistočam ne vsebuje vsaj ene izmed ustreznih učinkovin, nečistoč preprosto ne more odpraviti. Prav tako mora izdelek za suho in občutljivo kožo vsebovati sestavine, ki kožo pomirjajo in ji vračajo vlago in maščobo.
Krema proti gubam ne more delovati niti preventivno, če ne vsebuje antioksidantov, antiiritantov in hidroksi kislin in/ali retinoidov. Zato je pomembno, da ne glede na napise na škatlicah, ki vse prepogosto obljubljajo nemogoče, vedno preverite sestavine izdelka. Različne kože imajo različne potrebe, kar pomeni, da sestavine, ki bodo dobre za kožo z ogrci, morda niso ustrezne za suho in občutljivo kožo.
Sestavine so na embalaži izdelkov vedno navedene po vrsti – od tiste, ki jo je v izdelku največ (to je ponavadi voda) do tistih, ki jih vsebuje najmanj. To pomeni, da čeprav so spodaj našteti alkoholi škodljivi za kožo, lahko izdelek, ki jih vsebuje, vseeno kupimo, če niso navedeni na prvih nekaj mestih. Kasneje, kot je sestavina navedena na seznamu, manjši vpliv ima na kožo ali pa ga sploh nima. Enako velja za antioksidante in ostale sestavine – na izdelkih pogosto piše, katere antioksidante vsebujejo, ko pa preverimo pod iingredients’, pa so navedeni čisto na koncu. V takem primeru naša koža od njih nima nič.

ANTIOKSIDANTI nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki napadajo in uničujejo zdrave kožne celice in tako preprečujejo prezgodnje staranje (več o tem v članku o antioksidantih). Zato je to, da jih večinoma vsebujejo le kreme za zrelo kožo, neumno, saj bi jih morali vsebovati popolnoma vsi izdelki – tako tisti, ki so namenjeni otrokom, kot tudi izdelki, namenjeni odraslim vseh starosti in vseh tipov kože. Kajti lažje (in cenejše) je preprečiti (beri: uporabljati izdelke z antioksidanti), kot zdraviti (hoditi okoli dermatologov in kirurgov na laserske obdelave, kemične pilinge, liftinge ipd). Katere sestavine imajo antioksidantno delovanje, si lahko preberete v že omenjenem članku o antioksidantih.

VLAŽILNE SESTAVINE so ceramidi, hialuronska kislina, holesterol, maščobne kisline, trigliceridi, linoleic acid, glicerin, sodium PCA, kolagen, elastin itd. in delujejo tako, da kožo navlažijo in zadržujejo vlago v njej.

MAŠČOBE (LIPIDI), ki naj bi jih vsebovali le izdelki za suho kožo, so predvsem naravna olja (petrolatum, paraffinum liquidum, apricot, canola, peanut, almond, corn, jojoba, cocos, olive, safflower, sesame, mineral …, skratka vse, kar ima ‘oil’ v imenu) in voski ter ostale maščobe (jojoba wax, lanolin, shea butter …).

SLABI ALKOHOLI, ki jih kozmetični izdelki ne smejo vsebovati v večjih količinah, so sledeči: alcohol, alcohol denat., isopropyl alcohol, benzyl alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, alcohol SD. Vsi našteti alkoholi so zelo slabi za kožo, saj jo izsušujejo in dražijo, zato jih izdelki ne smejo vsebovati na prvih nekaj mestih pod ‘ingredients’. Če so napisani ‘kasneje’, pomeni, da jih je v izdelku na srečo premalo, da bi imeli velik vpliv na kožo.

Suha koža

Ko so delali raziskave in primerjali vsebnost vode v normalni, mastni in suhi koži, so ugotovili, da niti ni bistvene razlike v vsebnosti vode, temveč v lipidih (maščobah). Problem suhe kože je tudi poškodovana struktura, zaradi česar ne more zadrževati vlage v sebi. Lahko gre za prirojeno ‘napako’, lahko pa je poškodba pridobljena zaradi izpostavljanja UV sevanju in/ali uporabe neprimerne kozmetike (agresivna čistila, kreme z agresivnimi ali izsušujočimi sestavinami …). Torej ne gre za pomanjkanje vlage, temveč za nesposobnost zadrževanja vlage v koži, zaradi česar je treba suhi koži dovajati tako maščobo kot tudi vlago in blažilne sestavine.

Stanje se lahko precej popravi tudi z uporabo alfa hidroksi kislin in lokalnih retinoidov, ker odstranijo zunanje poškodovane sloje kože in je koža po tem videti bolj zdrava, mladostna in sijoča. Izogibajte se agresivnim čistilom in predolgemu stiku z vodo (kopelim – raje se tuširajte), uporabljajte nežne izdelke, izdelke s hidroksi kislinami ali retinoidi in zanesljivimi UV filtri ter koži dovajajte dovolj maščob.

Več o negi suhe kože pa si lahko preberete tukaj.

Mastna koža

Že sama dovolj izloča in najslabše, kar lahko storimo je, da stanje še poslabšamo z uporabo preveč hranljivih krem. Za antioksidante, vlago, alfa in beta hidroksi kisline in anti-iritante uporabite tonik ali lahko gelno emulzijo ali losjon. Za zaščito pred UV žarki pa tekoči puder, namenjen mastni koži, ki naj vsebuje zanesljiv UVA filter, ali najlažjo emulzijo, kar jih morete dobiti. Mastna koža se namreč že zaradi lastne produkcije loja težje in slabše obnavlja in če nanesete čez še eno plast, to praktično onemogočite, ker nastane na koži debela plast, zaradi katere pore ne morejo več prosto izločati in posledica so zamašene pore in površinski mozolji, pusta in utrujena koža in celo ekcemi.

Razlika med kremami in toniki oz. lahkimi geli in emulzijami je (pod pogojem, da oboji vsebujejo antioksidante, vlažilne sestavine in ostale koži koristne sestavine) le v tem, da imajo kreme dodane še sestavine, ki kremo zgostijo in kožo hranijo – te pa ponavadi tudi mašijo pore in naredijo kožo še bolj mastno. Za čiščenje uporabljajte nežne čistilne gele, izogibajte se alkoholu v izdelkih (na prvih nekaj mestih pod ‘ingredients’) in uporabljajte izdelke s salicilno kislino, ki pomaga pri čiščenju por (topi maščobo v porah).

In nikar ne nanašajte preveč hranljivih krem. To vam bo najbrž sprva čudno, ker ste teko navajene in vas bodo prodajalke ob vsakem nakupu prepričevale v nasprotno, ampak – poizkusite. Dajte koži možnost, da zadiha, kajti, ‘vgrajeno’ ima lastno proizvodnjo maščob. V primeru ekstremno mastne kože pa pomagajo tudi določene tablete proti aknam, saj je to ponavadi znak nepravilnega delovanja hormonov.

Akne

Najpogosteje so posledica nepravilnega delovanja hormonov, kar pomeni, da se jih da najpogosteje omiliti ali odpraviti le z vplivom na hormone – torej od znotraj (nekatere kontracepcijske tablete in še kar nekaj zdravil, ki pa se seveda dobijo le na recept). Zelo pomagajo tudi nekatera zdravila za lokalno uporabo, ki se jih dobi na recept. Od krem, ki se dobijo v trgovinah ali pri kozmetičarkah pa dejanske odprave aken ne morete pričakovati. Pogosto pa stanje celo poslabšajo, saj velikokrat vsebujejo alkohol, ki kožo zelo draži in izsuši, za posledico pa imamo poleg aken še razdraženo in suho kožo.

Spet druga možnost je pospešeno mastenje kože, saj taki izdelki pogosto vsebujejo maščobe in komedogene sestavine, ki koži dajejo to, česar ima že sama preveč. Zelo pomembna je uporaba nežnih čistilnih sredstev, odstranjevanje odmrlih celic, ki lahko skupaj z odvečnim lojem mašijo pore (izdelki z alfa- in beta hidroksi kislinami in retinoidi), redno odstranjevanje (pivnanje z robčki) odvečne maščobe in seveda tablete (zdravila) na recept.

Več o tem, kako odpraviti akne, si preberite v tem članku.

Ogrci

Pojavijo se, če je koža nagnjena k mašenju por in ob uporabi krem, ki vsebujejo sestavine, ki lahko mašijo pore. Najpogosteje ima ogrce mastna koža, ker poleg tega, da se ji pore zamašijo že zaradi pretiranega izločanja lastne maščobe, mnoge to še poslabšajo z uporabo neprimernih izdelkov za nego kože, predvsem krem. Ogrce lahko očisti (iztisne) dobra kozmetičarka, stanje pa lahko izboljšate oz. vzdržujete tudi z uporabo izdelkov s salicilno kislino in izogibanjem kremam, če niso nujno potrebne.

Če pa se ogrci pojavijo pri suhi koži, je prav tako potrebna salicilna kislina in čiščenje pri kozmetičarki (lahko pa seveda tudi same, če znate – v pomoč vam bo članek ‘Kako kožo pravilno očistimo nečistoč‘), poleg tega pa uporaba krem, ki preprečijo vlečenje in luščenje kože ter alfa-hidroksi kisline, ki nežno odstranjujejo zgornje poškodovane sloje kože in skupaj s salicilno kislino povsem spremenijo izgled in stanje kože.

Še nekaj splošnih nasvetov

 1. Vedno bodite zelo nežni s svojo kožo; vsako agresivno ravnanje (vlečenje, drgnjenje …) ji škoduje, saj natrga kolagenska in elastinska vlakna.
 2. Uporabljajte nežne izdelke, brez alkohola na začetnih mestih, nežna čistila (naj ne vsebujejo čistilnega sredstva sodium lauryl sulfate, vsaj ne na začetku sestavin).
 3. Nikoli za čiščenje obraza ne uporabljajte mil, sindetov ali podobnih nadomestil; vsi so namreč zelo izsušujoči in sestavine, ki naredijo milo trdo, pogosto mašijo pore.
 4. Uporabljajte čim več vitaminov in antioksidantov, da vsaj malo preprečite poškodbe, ki jih na koži vsak dan puščajo prosti radikali – v kremah in v obliki prehranskih dopolnil.
 5. Ne kadite. Kajenje je največji sovražnik lepe in mladostne kože, saj jo uničuje od znotraj.
 6. Uporabljajte izdelke z zanesljivim UVA filtrom vsak dan – to je najboljša možna naložba v zdravje vaše kože, saj smo že ugotovili, da UV žarki povzročijo skoraj 90 % staranja kože!
 7. Na kožo vpliva mnogo dejavnikov: stres, vreme in letni časi, hormoni, sprememba teže … Vse to upoštevajte in nego in izdelke prilagajajte trenutnim potrebam vaše kože. Torej če v zrelih letih nenadoma dobite akne, nikar ne nadaljujte z uporabo kozmetike za zrelo kožo, ker je skorajda praviloma mastna in vam bo stanje le še poslabšala.

Upam, da ni preveč podatkov in da vam je vse razumljivo ter predvsem da vam bo v pomoč pri negi kože. Kajti, samo eno imate celo življenje, zato pazite nanjo in bodite nežne. Vse poškodbe se namreč kumulirajo in se prej ko slej pokažejo.

Pa še na nekaj je potrebno opozoriti: v članku velikokrat omenjam, da ne smete zaupati prodajalkam. S tem ni mišljeno da so neumne ali kaj podobnega, gre le za to, da tudi one vedo o kozmetiki le to, kar je navedeno na embalažah in v katalogih in se na njihove nasvete večinoma ne morete zanesti. Poleg tega je njihova služba, da prodajajo izdelke, zato ne morete pričakovati, da bodo za nek izdelek rekle, da je slab, četudi dejansko je – ker preprosto ne smejo. Zato je na vas, drage uporabnice, da se izobrazite o teh stvareh, kajti le tako boste lahko vedele, kaj lahko pričakujete od izdelkov in kaj v resnici sploh kupujete.

38 KOMENTARJI

 1. Sicer sem jih že prebrala, a vem da sem si prav zapiske naredila iz tega….zelo poučen in koristen čalnek…oz. oba članka.

 2. Ta dva članka (Resnica o kozmetiki 1in 2) večkrat preberem, saj se mi zdita zelo koristna. Kot je napisla Lumpa… Biblija kozmetike 😉

 3. HM.. Jst vidim na članku napake. Niti nisem prebrala celega, saj sm že v prvih odstavkih opazila NEUMNOSTI!

  \”Antioksidante (anti oxygen) naj bi uporabljali za nevtraliziranje delovanja prostih radikalov

 4. Nyree, nikjer ne piše, da gre za prevod – gre le za dodatno pojasnilo. Se bomo pa v prihodnje potrudili pisati še bolj jasno, da boste lahko BISTVO razumeli tudi taki, ki vam gre razumevanje sicer slabše od rok.

 5. Ja, Nyree, komentar je bil izbrisan, ker je bil vzvišeno-pokroviteljsko-žaljiv. Kar se tiče pa kritike – vedno so dobrodošle, pod pogojem, da so podane na kulturen način. In če menite, da je vaša kritika podana na primeren način, jo še enkrat preberite. Moj odgovor je vašemu načinu ustrezen, vendar ker se na Planetu Lepote na tak način ne pogovarjamo, smo vaše naslednje spporočilo, ki je bilo poleg še vzvišeno-pokroviteljsko, izbrisali. Hkrati pa še enkrat poudarjam, da so kritike, podane na KULTUREN in NEŽALJIV način vedno dobrodošle in upam, da se boste pri naslednji malce potrudili v tej smeri.
  Hvala.

 6. Ok. Ker sem trmast človek bom še enkrat povedala, kar sem želela in se Vam tudi opravičila, če sem Vas užalila. To ni bil namen. Namen je bil kritika, saj mislim, da predvsem prvi odstavek uključuje nepravilnosti in sicer se tu sklicujem na odstavek o Kremah s kisikom. V isti sapi spet (ker ste prejšnja 2 odgovora zbrisali) priznavam, da o krema ne vem veliko.Zmotilo me je, da govorite o KREMAH S KISIKOM, medtem ko ANTI OXYGEN pomeni PROTI ali anti KISIKU, kar sta 2 obratna pojma. Prav tako pojasnjujete ANTIOKSIDANTE v oklepaju ANTI OXYGEN, kar je spet proti kisiku in mi, vsaj meni ni jasno, kaj hočete s tem povedati (antioksidanti so v angleščini namreč antioxidants). Tako odstavka ne razumem, vsaj po mojem mnenju vsebuje veliko protislovji. Zato se sprašujem na čem temelji vaša razlaga o kremah PROTI KISIKU (kar ANTI oxygen kreme so). Če imate dodatno pojasnilo se Vam zanj že v naprej zahvaljujem,

 7. V delu, kjer vas je zmotilo (antioksidante (anti oxygen)), je v oklepaju beseda anti oxygen mišljena kot pojasnilo, od kje beseda antioksidanti (antioxidants) izvira. Torej anti oxygen (proti kisiku), od kjer izvira beseda antioxidants (antioksidanti). Upam, da sem razumljivo razložila. Tule \”Zmotilo me je, da govorite o KREMAH S KISIKOM, medtem ko ANTI OXYGEN pomeni PROTI ali anti KISIKU, kar sta 2 obratna pojma.\” pa žal ne razumem, kaj želite povedati oz. vprašati. Morda bo razumljivo, če še enkrat preberete odstavek in se skušate odsredotočiti na vsebino kot celoto in ne posamezne besede oz. prevode.

 8. Vi govorite o kremah S KISIKOM, ki NE obstajajo. Obstajajo namreč, samo ANTI OXYGEN kreme, ki so kreme PROTI OKSIDACIJI. Zanima me, kje ste vi zasledili kreme S KISIKOM (, katerim je posvečen cel prvi odstavek), ki jih tako kritizirate? Pač želim en primer, eno znamko, sliko enbalaže, karkoli, kar bo podprlo vašo tezo, saj je to, kar ste vi napisali le enako, kar sm povedala jaz. Nikjer pa ni razlage kje ste našli \”S KISIKOM\” kreme.
  Pojmam nimam zakaj se ne bi osredotočila na prevod, saj je le ta ključnega pomena!

 9. Hm, najprej pravite, da se ne spoznate na kreme, nato trdite, da kreme s kisikom ne obstajajo. Ja, obstajajo, med drugimi jo je imela znamka Lancaster – žal se imena ne spomnim in tudi ne vem, ali še obstaja, vsekakor pa so jo imeli, ker smo preverili sestavine in so jo kot takšno tudi oglaševali (tudi v imenu je imela oxygen … nekaj). Tudi sicer je kozmetike preveč, da bi preverili 50+ sestavin vsakega izdelka, vsekakor pa vam lahko zagotovim, da kreme (in še kaj) s kisikom obstajajo oz. jih izdelujejo. Lahko pa si sami pomagate z googlom in vtipkate \’oxygen cream\’ in \’oxygen mask\’ in boste videli, koliko izdelkov vam bo našel.

 10. Zato pa ne kritiziram kaj točno ste povedali. Ampak vaš odstavek, ki bo kljub vsem dodatnim trditvam bralcu, ki 2-krat pogleda kaj ste napisali, še vedno nelogičn, ne glede na to koliko resnice se skriva v njem (ker v odstavku pišejo neumnosti, zdravn pa ni 5 komentarjev obrazložitev, da bi odstavek postal logičn-kar očitno postane le, če si dovolj ustrajen in se \”kregaš\” z Vami). Zato še vedno menim, da bi ga (če želite imeti kakovostno napisan članek) morali popraviti.

 11. Članek je bil doslej prebran 50418-krat (ravnokar preverjeno v administraciji) in ste prvi doslej, ki imate težave z razumevanjem, tako, da očitno je bil za ostale dovolj razumljivo napisan. Smo pa vseeno popravili stavek in upam, da je zdaj bolj jasno oz. razumljivo. Hvala za vaše mnenje in lp.

 12. Supeeer članek! Točno to sem potrebovala. Ko vidim kakšen nevednež sem joj… Sem si kar določene odstavke natisnila na papir 😛

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj