Zdravljenje glivičnih nohtov je dolgotrajno in pogostokrat neuspešno. Če menite, da ste preizkusili vse, vam predstavljamo princip zdravljenja s koncentrirano 80 odstotno ocetno kislino, ki je lahko rešitev tudi za vaše glivice na nohtih.

Glivice na nohtih so vse prej kot nedolžna bolezen

Poletje je pred vrati in z njim čas, ko bomo stopala pokazali v odprti obutvi. Glivični nohti pri tem povzročajo številne neprijetnosti in nelagodja, saj take obolele nohte težko prikrijemo. Glivice povzročajo na nohtih številne negativne spremembe in če jih ne zdravimo pravočasno, trajno deformirajo obliko in ležišče nohtov. Bolezen je posledica glivične okužbe stopal, ki se nato prenese na nohte, vzroki za glivice na nohtih so lahko tudi dedni dejavniki, sladkorna ali druge sistemske bolezni in potenje nog.

Najpogosteje so prizadeti palci in mezinci na nogah, glivice pa lahko prizadenejo nohte na vseh prstih, tudi na rokah. Začetni pojavi se kažejo kot bele lise na nohtih, barva nohtov sčasoma postane rumenkasta, noht začne ob strani odstopati od ležišča, pri hoji v zaprtih čevljih pa so značilne bolečine. Skozi leta pa nezdravljeni nohti postanejo temno rjave ali črne barve, odstopijo od ležišča tako ob straneh kot v centru nohta, spremeni se struktura ležišča nohta, noht pa povzroča močne bolečine pri hoji, saj je vsaka obutev za take nohte prenizka in noht tišči navzdol proti ležišču.

Glivice na nohtih lahko zdravimo na dva načina. Prvi je s pomočjo zdravil antimikotikov v tabletah na recept ali z antimikotičnimi kremami, s pomočjo katerih se prizadeti nohti zdravijo preko krvnega obtoka. Zdravljenje ima številne slabe učinke na organizem in posebej močno obremenjuje jetra, zato jih zdravniki predpisujejo s posebnim opozorilom za zdravstveno tveganje. Druga oblika zdravljenja, ki se je izkazala za zelo učinkovito, pa je lokalno zdravljenje z 80% ocetno kislino.

Zdravljenje glivične okužbe nohtov z 80% ocetno kislino

80% ocetna kislina je močno koncentrirana snov, ki se jo uporablja v industriji pri izdelavi žimnic. Deluje na način, da spreminja pH nohta, na kar so glivice zelo občutljive. Pred uporabo noht pripravimo, da bo učinek zdravljenja na glivice še večji. Glivične nohte na površini popilimo, najbolje po tuširanju ali kopanju, ko so nohti mehkejši. Potrudimo se odstraniti vse glivične dele nohta (rezanje, piljenje), pri tem z nohtom ravnamo nežno in zelo previdno. Stanjšani nohti imajo večjo sposobnost vpijanja ocetne kisline in bodo prej spremenili pH, saj se kolonija glivic s piljenjem zmanjša. Zato bodo rezultati vidni prej. Ocetno kislino uporabljajte zelo previdno in samo na nohtih, saj na koži povzroča blage opekline. Torej, s kislino previdno!

Za zdravljenje glivične okužbe nohtov potrebujete:

 • vatirane paličice;
 • ocetno kislino;
 • čista in suha stopala oz. nohte.

Vsako jutro in zvečer, še bolje pa večkrat dnevno, premažite noht z vatirano paličico za uho, ki ste jo namočili v 80% ocetno kislino. Počakajte, da se kislina vpije in da je noht suh. Mažite samo površino prizadetih nohtov in nikoli ne mažite kože okoli nohtov, saj kislina peče, koža pa lahko dobi blage opekline in se olupi. V primeru, da pride kislina v stik s kožo, sperite predel s toplo vodo in milom, prizadeto kožo pa namažite z mastno kremo. Neposredno po uporabi ocetne kisline ne obujte nogavic ali zaprte obutve, saj vas bodo nohti pekli.

Prizadete nohte mažite 10 do 14 dni, odvisno od stopnje glivične okužbe, pa mazanje po potrebi podaljšujte. Zdravljenje glivic na nohtih je najbolj dolgotrajno izmed vseh glivičnih obolenj, zato zahteva potrpljenje in vztrajnost. Ocetno kislino lahko uporabljate brez prekinitve, vse dokler ne opazite, da vam je začel rasti nov, zdrav noht. Zdravljenje lahko traja tudi več mesecev ali celo leto, v fazi zdravljenja pa nohti rastejo počasneje. Ocetno kislino uporabljajte vsak dan, vse dokler vam ne začne rasti nov, zdrav noht, uporabljate pa jo lahko tudi ko že imate zdrave nohte, torej preventivno.

Kadar zdravite glivične nohte, morate sočasno zdraviti tudi glivice na stopalih, saj gre za povezano bolezen. Glivice na stopalih boste uspešno pozdravili z mazili proti glivicam, ki jih dobite na recept ali samoplačniško v lekarni.

Rezultati zdravljenja z 80% ocetno kislino vas bodo osupnili

Zdravljenje z 80% ocetno kislino prinaša izjemne rezultate, ki so jih potrdili številni uporabniki. Poleg tega tako vrsto zdravljenja priporočajo celo zdravniki, ki 80% ocetno kislino svetujejo svojim pacientom, preizkusili pa jo je tudi sami.

Zakaj kreme proti glivicam na nohtih ne učinkujejo?

Uporaba antimikotikov v obliki krem in mazil na nohte ne učinkujejo. Vzrok je v tem, da kreme nimajo sposobnosti prodiranja v nohtno strukturo, to pa je za glivice na nohtih ključnega pomena. Glivice se v nohtih hranijo s keratinom (enako na laseh), s časom najedanja pa na nohtu povzročijo estetske in zdravstvene defekte. Kreme so učinkovite samo na koži, zato z njimi mažite okužena stopala. Glivice so najbolj občutljive na močne kisle pripravke, med katerimi je 80% ocetna kislina najmočnejša snov, rezultati po uporabi pa so vidni že po dveh tednih (odvisno od stopnje glivične okužbe nohtov).

Mazanje s kremami proti glivicam vašim nohtom ne bo doprineslo želenih sprememb, kvečjemu boste porabili čas in upanje, na koncu pa bo stanje enako ali celo slabše. 80% ocetna kislina pa ima, za razliko od mazil, sposobnost vpijanja v noht, kjer nemudoma povzroči spremembe v pH-ju nohta in ga s tem posledično spreminja v zdravega. Za nov, zdrav noht je potreben čas. Tudi običajno nohti rastejo počasi, v primeru, ko mora iz ležišča zrasti nova, vitalna struktura, pa je potrebno še več časa, zato je princip zdravljenja povezan z voljo in potrpljenjem.

Preventiva pred glivicami na nohtih in stopalih

 • noge redno umivajte in jih po umivanju dobro osušite z brisačo in na zraku,
 • ne obuvajte nogavic ali čevljev na vlažna stopala,
 • redno menjajte nogavice in obutev (na 4 ure), še zlasti, če ste veliko na nogah,
 • ne posojajte čevljev in ne nosite tuje obutve,
 • nogavice umivajte najmanj na 60°C,
 • redno čistite obutev in po potrebi uporabite prašek ali sprej proti glivicam,
 • nikoli ne nosite tesne obutve,
 • 1-krat do 2-krat tedensko si pripravite kopel iz kisa, soli, dodate lahko tudi eterično olje čajevca. Ali pa kupite pripravke, ki so namenjeni za kopeli nog in noge namakajte 20 do 30 minut (po kopeli jih dobro sperite s toplo vodo). Kopel vitalizira kožo in jo omehča, olajša pa odstranjevanje odvečne/trde kože s pilo.
 • preprečujte potenje nog (preparate kupite v drogerijah ali lekarni, če pa potenja ne morete kontrolirati, se posvetujte z estetskim kirurgom o zdravljenju z botulinom toksinom),
 • za glivice na stopalih uporabljate protiglivične kreme, ki jih dobite na recept ali jih kupite v lekarni,
 • za glivice na nohtih uporabljajte 80% ocetno kislino,
 • stopala imejte čimveč na zraku,
 • obiščite pedikerja, ki vam bo profesionalno odstranil odvečno kožo in estetsko uredil nohte.

Poskrbite za lepe nohte in zdrava stopala

Zdravljenje glivičnih okužb nohtov je dolgotrajno, zato zdravite nemudoma, ko opazite spremembe v videzu, debelini ali barvi nohtov. Poleg nohtov vedno zdravite tudi glivično okužbo stopal s kremami proti glivicam. 80% ocetna kislina je najboljša alternativa tabletam za zdravljenje glivičnih okužb nohtov, za razliko od zdravil pa je organizmu popolnoma neškodljiva. Ocetna kislina za zdravljenje glivic na nohtih je enako uspešna kot zdravljenje z zdravili.

80% ocetno kislino lahko kupite na spletu, okvirna cena je 8,00 EUR za 1 l raztopine, kar zadostuje za večletno vsakodnevno večkratno uporabo. Kot je v življenju pogosto, so najboljše stvari preproste in logične. V primeru 80% ocetne kisline pa tudi cenovno ugodne, saj bo 1 l raztopine zadostoval za neomejeno uporabo, vaši nohti pa bodo zdravi in lepi, kot si zaslužijo.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj