… aktivnost, četudi v manjših količinah, privede so sprememb v naših maščobnih celicah, je pokazala raziskava, opravljena na univerzi Lund na Švedskem. "Naša raziskava je pokazala pozitivne učinke gibanja, kajti epigenetski vzorec genov, ki vpliva na shranjevanje maščobe v telesu, se spremeni," je povedala profesorica raziskovalka Charlotte Ling.

Vse celice v telesu vsebujejo DNA, ki vsebuje gene, ki jih podedujemo. Geni pa imajo nase pritrjene tako imenovane 'metil skupine', ki vplivajo na to, kar nam je poznano kot izražanje genov, pri čemer se gene aktivira ali deaktivira. Na te metil skupine vplivajo različni dejavniki, me drugim življenjski slog, gibanje, prehrana – gre za proces, imenovan DNA metilacija. To je epigenetika, relativno novo znanstveno področje, ki v zadnjih letih dobiva čedalje več pozornosti.

V raziskavi so raziskovalci spremljali, kaj se začne dogajati tem metil skupinam v maščobnih celicah 23 rahlo predebelim, zdravim moškim, starim okoli 35 let, ki se pred raziskavo niso športno udejstvovali, v raziskavi pa so morali šest mesecev redno obiskovati spinning in ure aerobne vadbe. "Vadbe so se morali udeležiti trikrat na teden, a v povprečju so se je udeležili le 1,8-krat," je povedala ena izmed sodelujočih raziskovalk.

Z uporabo tehnologije, ki analizira 480.000 pozicij genoma, so ugotovili, da je prišlo do epigenetskih sprememb v kar 7000 genih (posameznik ima 20.000 do 25.000 genov), Nato so preverili še metilacijo genov, povezano z diabetesom tipa 2 in debelostjo. Ugotovili so, da kot posledica gibanja pride do sprememb v genih, s čimer ti geni vplivajo na to, ali bomo zboleli za določeno boleznijo ali ne. To je bila prva raziskava, v kateri so preverjali prav maščobne celice in ta je pokazala, da lahko s svojim življenjskim slogom poleg počutja in videza vplivamo na naše zdravstveno stanje ter ponovno potrdila, da smo si za mnoge bolezni – ali njih odsotnost – krivi sami.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj