Trženje je prodaja, iskanje dela je v bistvu prodaja (samega sebe).

Poglejmo specifikacijo dela tržnika. Najprej mora pripraviti ponudbo in jo poslati ustreznim osebam v izbranih podjetjih. Potem vzpostavi osebni kontakt s stranko in jo poskuša animirati za osebno srečanje. Tam uporabi svoje prodajne sposobnosti in od stranke izve, kaj pravzaprav potrebuje. Po sestanku ji pošlje zahvalo za sestanek s povzetkom pogovora in po potrebi s spremenjeno ponudbo.

V čem se trženje razlikuje od iskanja zaposlitve? Se ne bistveno. Iskalec zaposlitve v osnovi svoji stranki (podjetju) prodaja produkt, ki ga najbolj pozna: sebe. Najprej pošlje ponudbo (življenjepis), potem poskuša dobiti osebni kontakt s stranko (kadrovikom) in opraviti prodajni sestanek (zaposlitveni intervju). Po sestanku pošlje potrditev dogovorjenega (zahvalno pismo) in napove svojo naslednjo aktivnost (klic).

V razmislek, zakaj bi vas delodajalec, ki išče uspešnega tržnika sploh zaposlil, če niste uspeli pridobiti dovolj njegove pozornosti, da bi vas povabil na intervju. Niste uspeli prodati izdelka, ki ga najbolj poznate (sebe), kako boste potem lahko uspešno prodajali storitve ali izdelke potencialnega zaposlovalca? Ko smo v podjetju Moje Delo iskali primernega tržnika, smo prejeli prek 50 prijav na razpisano delovno mesto. Na intervju smo povabili dva kandidata in z obema sedaj sodelujemo. Ostalih prijav nismo pretirano obravnavali. Zakaj? Ker sta se zgolj ta dva kandidata znala prodati! Poslala sta privlačno prodajno pismo (intervju) večkrat klicala v podjetje osebo, ki je odločala o tem, kdo bo izbran in poskrbela, da smo si ju zapomnili. Praktično izsilila sta sestanek. Ko smo izbirali kandidata, smo imeli na voljo 48 pasivnih kandidatov, ki so poslali prošnjo in dva, ki sta aktivno demostrirala svoje sposobnosti prodaje. Mislite, da je bila izbira težka?

Kakšen je torej recept za uspešno iskanje dela tržnika?

Dobro pripravljena ponudba (življenjepis)

V njem govorite o uspehih, ki so jih dosegla podjetja, kjer ste delali. Ste povečali prodajo, povečali število strank, uvedli nove produkte, ki so se uspešno prodajali? Potencialni zaposlovalec potrebuje nekoga, ki bo prodajal. Naj vaš življenjepis pove, da znate in ste že uspešno prodajali.

Opozorilo na akcijo

V spremnem pismu povejte, da boste prejemnika vaše ponudbe v kratkem kontaktirali (npr. "V torek vas pokličem za dogovor morebitnega srečanja.").

Izborite si osebni kontakt

Pokličite osebo takrat, kot ste napovedali. Povejte, kdo ste, da ste poslali prošnjo in argumente, zakaj verjamete, da ste prava oseba za delo. Kadroviku dokažite, da poznate njegovo podjetje in navedite argumente, zakaj ste prava oseba za delo, kako vam bodo pretekle izkušnje koristile pri reševanju problemov podjetja. Potem šele predlagajte kratko srečanje, kjer se želite osebno predstaviti kadroviku.

Prodajajte na sestanku

Zaposlitvenega intervjuja se udeležite polno oboroženi. Poznate podjetje, njegove produkte, trg in njegovo konkurenco. Kadroviku ponudite predloge, za katere mislite, da bi vam  koristili pri prodaji. Poveste, kaj so po vašem prednosti njihovih izdelkov ali storitev in zakaj ste prepričani, da boste uspešen pri trženju le-teh. Predstavite svojo filozofijo – ne čakate na stranke, da pridejo k vam, vaš cilj je, da najdete stranke in za to vam ni škoda časa in truda.

Naredite povzetek sestanka

Po sestanku še isti dan pošljite povzetek pogovora s kadrovikom, poudarite vaše prednosti in napovejte, kdaj boste kontaktirali kadrovika glede njegove odločitve.

Vaš cilj je delo v prodaji. Poskrbite torej, da bo kadrovik vaš nastop videl kot nastop uspešnega tržnika.

In če vam kadrovik reče, da ste vsiljivi ali preveč agresivni, ga vprašajte: "Kakšnega tržnika želite, takega, ki bo pasivno čakal na stranke ali nekoga, ki bo naredil vse, da bo prišel do potencialne stranke, dobil sestanek in uspešno zaključil prodajo? Tak tržnik sem jaz!"

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj