Naša edina ultratekačica in tekmovalka v tekih z ovirami (‘oviratloni’) najvišjega svetovnega ranga je osvojila Spratan Ultra World Championship v švedskem Åreju, na verjetno najtežji progi v zgodovini te serije. Ambasadorka Spartan Race Slovenia 2020 v Kranjski Gori je tako še vedno neporažena v 24-urnih tekih z ovirami.

Rea Kolbl, ljubljenka slovenskega in globalnega občinstva, ki je to jesen domače medije osvojila z izjemno osebno, akademsko in športno zgodbo, nadaljuje svoj pohod po svetovni ultra tekaški sceni. 28-letna Ljubljančanka, ki biva in trenira v ameriškem Coloradu, je zadnji mesec preživela v Evropi, kjer se je ob obisku domačih, raziskovanju izjemnih avstrijskih, slovenskih in grških naravnih kulis udeležila tudi tekmovanja Spartan v Šparti ter svetovnega prvenstva (Spratan Ultra World Championship) najvišje svetovne serije tekov z ovirami v disciplini 24-urnega teka oziroma do trenutka, ko na progi ostane zadnji tekmovalec.

Rea je zmago v teku z zaprekami, ki se je začel ob polnoči in je potekal v ekstremnih pogojih (temperature pod nično, čez 8.500 m nadmorske višine, 350 ovir) osvojila po pretečenih 112 kilometih oz. 14 krogih: “Bilo je zelo težko. Od štarta je šlo hitro, zato sem se osredotočila na svoj ritem. Veliko sem morala improvizirati, lepota takih tekem je ravno v tem, da gre marsikaj narobe, od vremena do izbire prehrane in opreme, in je treba hitro reševati težave. Krog pred koncem sem že mislila odnehati zaradi težav s krči, a sem vesela, da sem še malo stisnila in premagala vse tekmice,” je takoj ob prihodu v cilj povedala Rea.

(Video) Rein šampionski prihod v cilj

28-letna Ljubljančanka Rea Kolbl, ki že desetletje živi v ZDA, je edina slovenska tekmovalka v tekih z zaprekami na najvišjem svetovnem nivoju.

V mladosti je trenirala gimnastiko, bila državna prvakinja in reprezentanka. Po bežigrajski gimnaziji je končala študij astrofizike na Berkeleyu, že pri 22. letih objavila prvi znanstveni članek v reviji Science, predlani pa zaključila podiplomski študij na Stanfordu. V ZDA je vzljubila tek, kolesarjenje, smučanje, na sploh pa rada preizkuša nove stvari in raziskuje svet.

Že med leti 2012 in 2016 se je uveljavila kot ‘trail’ tekačica na razdaljah od polmaratona do 50 milj ter postavila rekorde več prog. Potem pa vzljubila še gorske teke (skyrunning) in teke z zaprekami (obstacle course racing OCR), še posebno izzive iz serije Spartan Races, ki so eden najhitreje rastočih športov in že trkajo na vrata olimpijske družine, tudi tam pa sodi v svetovni vrh.

Predlani je diplomirala na Stanfordu, se preselila v Colorado in se povsem posvetila športu. Od takrat niza zmage na razdaljah od 5 milj do 24 ur, teče ultramaratone, stopničke osvaja v gorskem kolesarstvu, v tekih z zprekami nad 30 milj pa je nepremagljiva. “Najraje tečem, smučam, kolesarim in plezam v hrib – na vrhove z epskimi razgledi. Daljša kot je razdalja, raje se je lotim in še vedno iščem svoje skrajne meje vzdržljivosti,” pravi naša šampionka.

Slovenija bo premierno gostila ikono med teki z ovirami

Spartan Race Slovenija ~ 22. 24. 5. 2020 @ Kranjska Gora

Registracije za Spartan Race Slovenija so odprte

https://www.spartanrace.si

SPARTAN je ena svetovno najbolj znanih športnih znamk ter ikoničen format tekov z ovirami (obstacle course race), ki jih gostijo najbolj privlačne destinacije na svetu, slovi pa tudi po visoki kakovosti organizacije. S čez 200 tekmovanji letno je eno največjih športnih gibanj ter skupnosti tekmovalcev, ki jih povezuje strast do gibanja, novih izzivov in premikanja lastnih meja. Vse to v atraktivni obliki združuje Spartan Race, prvi dogodek te prestižne serije v Sloveniji pa bo od 22. do 24. maja 2020 gostila Kranjska Gora.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj