Medtem, ko nekateri med nami resnično živijo dlje kot generacije njihovih starih staršev in smo uspešno premagali vrsto nalezljivih bolezni, pa se soočamo s poslabšanjem splošnega zdravstvenega stanja. Veliko bolezni se je pojavilo z nastopom industrijske revolucije, še zlasti pa smo priča porastu srčno-žilnih in metabolnih bolezni, ki jih spremlja vrsta novih nevro-degenerativnih obolenj. Skratka, kljub temu, da se naša življenjska doba morda podaljšala, je kakovost našega psiho-fizičnega stanja v starosti precej slabša.

Rdeči bor je edina vrsta med iglavci, ki ima poleg uporabe v zdravilstvu zabeleženo tudi dolgo uporabo kot rastlina za prehrano. Kruh iz podlubja rdečega bora ima namreč dolgo tradicijo uporabe v skandinavskih deželah.

Od vseh vrst bora raste ta vrsta na najsevernejših geografskih širinah in prav to dela mešanico polifenolov v skorji te rastline še posebej učinkovito.

Cela rastlina je polna zdravilnih sestavin, toda najmočnejše učinkovine najdemo v iglicah, še zlasti pa v lubju. Dandanes je na tržišču precej vrst borovih ekstraktov in večina jih prihaja iz skorje sredozemskega bora. Druge vrste, ki so komercialno dostopne, pa so kitajska, kanadska, novozelandska in severno evropska. Vse te vrste imajo v svojem lubju različne oligomerne proatocianidne komplekse (krajše OPC), njihova sestava in s tem biološka aktivnost pa se razlikuje od vrste do vrste in celo pri eni sami vrsti glede na mesto rasti.

Lubje bora je še posebno bogato s temi antioksidanti. Študije so izkazale, da ti ščitijo celice pred prostimi radikali in zvišujejo učinkovitost drugih antioksidantov, vključno z vitamini A, C in E, ter mineralom selenom. Raziskave so prav tako razkrile, da je antioksidativna moč OPC mnogokrat višja kot pri vitaminu C ali E. Zato te spojine danes slovijo kot najmočnejši antioksidanti in kot kaže učinkovito ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov. Izvlečki iz skorje bora so pri raziskavah eden redkih antioksidantov kateri lahko prehaja skozi krvno možgansko pregrado in tako zaščiti celice v možganih. Še več, nekatere raziskave opravljene na izvlečkih iz skorje bora nakazujejo, da ti lahko ugodno vplivajo ne delovanje srca, ožilja in možganov.

Polifenoli se spajajo ali polimerizirajo v daljše verige pod vplivom UV žarkov in znano je, da njihova biološka aktivnost upada s podaljševanjem teh verig. Rdeči bor raste visoko na severu, kjer zaradi dolge poti skozi atmosfero sončni žarki izgubijo večino svojega UV sevanja, zato so polifenoli v njem toliko bolj aktivni. V primerjavi z drugimi, toplejše kraje naseljujočimi vrstami, ima tako precej nižjo vsebnost OPC v skorji. Zahvaljujoč njihovi izredni bioaktivnosti lahko rastlina kljubuje temperaturam od -40°C do preko +30°C in obenem slovi kot najdlje živeča vrsta bora.

Izročilo zeliščarjev narodov severnih kontinentov pozna borovo lubje kot izjemen dodatek čaju iz borovih iglic, enemu najbogatejših virov vitamina C. To, skozi stoletja preizkušeno sinergijo učinkovin iz borovega lubja z vitaminom C, so nadgradili s sodelovanjem sodobne znanosti in jo okrepili z optimalno količino MSM. Meritve antioksidativne vrednosti in sposobnosti nevtralizacije reaktivnih kisikovih vrst (ROS) v tej edinstveni kombinaciji izkazujejo rezultate, zaradi katerih rdeči bor daleč presega pojem superživila.

Izvleček lubja

Rdeči bor je prehransko dopolnilo, izdelano na osnovi vodnega izvlečka iz lubja rdečega bora (lat. Pinus sylvestris L.), rastline, katere uporaba v ljudskem zdravilstvu sega v kameno dobo. Je prava zakladnica polifenolov, organskih spojin, ki jih prištevamo v skupino močnih antioksidantov bioflavonoidov. Ti so bili do konca petdesetih let poznani kot vitamin P. S črko P za propustnost (permeability) jih je poimenoval Dr. Albert Szent Gyorgy, dobitnik Nobelove nagrade za odkritje vitamina C.

Ob raziskovanju učinkov vitamina C je namreč opazil, da že dodajanje majhnih količin bioflavonoidov stabilizira kapilare in tako prepreči njihovo puščanje, s čimer preprečuje otekanje obenem pa tem drobnim krvnim žilicam vrne prožnost.

To odkritje je prineslo izredno zanimanje za delovanje polifenolov v organizmu, a navdušenje je kmalu zamrlo, saj izolirani in sintetizirani bioflavonoidi niso imeli pričakovanega učinka. Vitamin P je zato kmalu zdrsnil v pozabo. Skrivnost delovanja polifenolov namreč leži v pravilni kombinaciji, ki pa jo zna pravilno sestaviti le narava. Izvleček iz skorje rdečega bora predstavlja eno takšnih učinkovitih kombinacij, v kateri dobro polovico predstavljata antioksidanta resveratrol in katehin. Njuno delovanje s skoraj petinskim deležem podpira čedalje bolj poznan in izjemno učinkovit bioflavonoid taksifolin, ki zaradi svojih izjemnih učinkov na zdravje in psihofizične sposobnosti postaja predmet mnogih raziskav.

Izvleček prehranskega dopolnila Rdeči bor se pridobiva na tradicionalen način in brez kemikalij, le z uporabo vode po lastnem zaščitenem postopku, ki s svojo nežnostjo zagotavlja, da izvleček ohranja vonj, okus in življenjsko moč borovega drevesa.

Vitamin C

Je eden glavnih antioksidantov v svetu biologije in le nekateri organizmi, med katerimi je tudi človek, so izgubili sposobnost proizvajanje te, za obstoj nujno potrebne molekule. Vitamin C je nujno potreben za tvorbo kolagena, pravilno delovanje živčevja, obenem pa je močan lovilec prostih radikalov. C vitamin deluje v telesu ne le kot antioksidant, pač pa zaradi svoje reaktivnosti pomaga tudi pri procesih oksidacije.

Molekula vitamina C je izjemno občutljiva, saj razpada že v stiku z vodo ali svetlobo, zato je zelo pomembno, da je v družbi drugih antioksidantov, s katerimi si lahko izmenjuje elektron. To vedenje o sodelovanju vitamina C z drugimi antioksidanti ni novo – ko je pred skoraj petsto leti francoski raziskovalec Jacques Cartier zaradi skorbuta skoraj izgubil posadko v kanadski zimi, so mu lokalni Indijanci pripravili čaj iz iglic bora, bogatih z vitaminom C, v katerega pa so dodali tudi lubje. Ena sama kapsula Rdečega bora vsebuje kar 250 mg vitamina C – to je toliko kot npr. pol kilograma limon, tristo gramov kivija ali slaba dva kilograma paradižnika. Prehransko dopolnilo Rdeči bor je bogat vir vitamina C.

MSM

MSM oz. metil sulfonil metan je v zadnjem času postal zelo poznano in priljubljeno prehransko dopolnilo. Ima pozitivne učinke na sklepe oz. hrustanec, poskrbi pa tudi za lepšo, čvrstejšo in čistejšo polt. Gre za organsko žveplovo spojino in človeško telo nujno potrebuje žveplo, med drugim tudi za tvorbo veznega tkiva – kolagena. Ker je MSM sestavina las, nohtov in kože, se ga je prijelo ime mineral lepote. Je eden redkih elementov, za katerega ni predpisanega dnevnega priporočenega vnosa, s hrano in vodo pa ga vnesemo v telo med enim in tremi grami na dan.

Bogat vir žvepla so rastline iz rodu križnic (cvetača, brokoli, ohrovt, zelje, repa …). Žveplo zaradi svojih elektrokemičnih lastnosti predstavlja tudi obrambo pred oksidativnimi procesi v telesu, saj ga najdemo v središču enega najpomembnejših antioksidantov, glutationa. V formuli prehranskega dopolnila Rdeči bor je žveplo prisotno v obliki MSM, ki se nahaja tudi v človeški krvi in cerebrospinalni tekočini.

Čeprav MSM sam po sebi nima antioksidativnega delovanja, odlično dopolnjuje delovanje preostalih dveh učinkovin, kar so potrdile meritve, opravljene pri najnižjih koncentracijah. V prehranskem dopolnilu Rdeči bor je le MSM proizvajalca Bergstrom nutrition iz ZDA, ki slovi po svojih visokih standardih zagotavljanja kakovosti.

Dodatne prednosti

Izdelek ne vsebuje GSO, konzervansov, sladkorja ali sladil in je primeren je za vegane in vegetarijance. Vsebino kapsule lahko stresete v kozarec vode ali soka, hkrati pa zelo dobro poudari okus sadnih sokov in smoothijev. Za kar najbolj optimalne rezultate priporočamo redno jemanje ene kapsule dnevno, najbolje zjutraj na tešče z nekaj tekočine. V vsebniku je 42 kapsul, kar zadošča za šest tednov neprekinjene uporabe.

Prehransko dopolnilo Rdeči bor lahko kupite v spletni trgovini Vitalia.si.

3 KOMENTARJI

  1. Malček moram zatežiti glede latinskega imena- napiše se Pinus sylvestris* L. 😀
    * poševni tisk, ki tukaj očitno ne prime
    L je navaden. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj