Če ste se spraševali enako, imamo odgovor za vas. Glede na novo študijo je stalno povečanje telesne mase po nosečnosti lahko posledica izbire življenjskega sloga, ki vključuje prehranjevanje ostankov otroka in več časa v sedečih dejavnostih, kot je branje ali gledanje filmov z otroki, pravijo znanstveniki.

Olga Yakusheva, izredna profesorica na Univerzi v Michiganu v ZDA, je začela raziskovati primerjave teže med ženskami z otroki in brez njih. V študiji skoraj 30.000 žensk, ki so rodile od enkrat do štirikrat, so raziskovalci ugotovili, da se večina žensk po rojstvu ni nikoli vrnila k telesni teži pred nosečnostjo. Vendar je bila njihova teža v 1-2 letih po porodu skoraj enaka tisti, ki bi jo lahko pričakovali, če bi ostali brez otrok.

Šele pri malčkih se je pokazalo povečanje telesne mase pri materah v primerjavi z ženskami, ki niso imele otrok. Tipično povečanje telesne mase, povezano s starostjo, je 1,94 kilograma na leto. Raziskovalci so ugotovili, da so ženske z malčki pridobile skoraj polni kilogram letno.

Razlog, da imajo mnoge matere višjo telesno težo, je življenjski slog, je dejala Jakuševa.
“Matere običajno postavljajo potrebe svojih otrok na prvo mesto, zato morda ne bodo telovadile ali skrbele zase,” je dejala. “To so lahko tudi majhne stvari, kot je dokončanje hrane na krožniku njihovega otroka ali preživljanje več časa, ko sedijo z otroki, berejo ali gledajo film. Mnoge ženske si za kratek čas resnično privoščijo zdravo prehrano in se gibajo, da bi se vrnile na svojo težo pred nosečnostjo in zaradi slabih rezultatov pogosto odnehajo. Toda veliko bolje je, da se pred nosečnostjo, med njo in po nosečnosti lotimo celostnega pristopa, osredotočenega na dolgoročni zdrav način življenja,” je dodala.

Prav tako močno poudarja, da te ugotovitve ne bi smele povzročati, da bi se matere počutile krive: “Razumevanje zahtev materinstva in povečanja telesne mase, povezane s starostjo, je pomembno za spodbujanje pozitivnih pričakovanj o telesni podobi po nosečnosti. Dokler so ženske zdrave, je to tisto, kar je pomembno pomembno.”

PREBERITE TUDI: Zakaj splošni mediji svarijo pred prehranskimi dopolnili, ki ščitijo in izboljšujejo zdravje?

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj