Tudi v tej ediciji LJFW – Ljubljanskega tedna mode, ki bo med 2. in 6. oktobrom v prenovljenem Centru Rog, bodo osrednje vloge prevzeli vrhunski slovenski in tuji modni oblikovalci.

Izstopajoča tema letošnjega tedna mode je izrazita skrb za okolje in trajnostno oblikovanje s svežimi in inovativnimi pristopi v modnem oblikovanju. Tokrat se bo predstavilo največ slovenskih oblikovalcev in blagovnih znamk doslej. Z nami bodo oblikovalci, ki so nam zvesti že od vsega začetka, pa tudi nekaj novih imen. Priče pa bomo tudi nekaj zanimivim sodelovanjem. Svojo nebrzdano kretivnost bodo javnosti predstavili tudi študenti.

Obiskovalce čaka zanimiva okrogla miza, na katerih bodo priznani strokovnjaki razpravljali o zamolčani trajnosti modnega sveta, najnovejših trendih v komunikaciji in izzivih, s katerimi se srečuje modna industrija. Dogajanje bo obogateno tudi z glasbenimi nastopi presenečenja trenutno najbolj vročih slovenskih izvajalcev.

Nekaj najbolj zanimivih sodelovanj in vrnitev na modno pisto LJFW

Po nekaj letih premora se nam na 14. ediciji LJFW obetajo vrnitve obetavnih imen: Vračajo se Sari Valenci in Dejan Petrović, ki se skriva pod znamko Princderosesnoires, ki sta pred leti navdušila žirije na predstavitvah Fashion Scout SEE, pa tudi Matic Veler, ki navdušuje z vedno znova presenetljivimi tehnikami, na ogled pa bodo tudi edinstveni kosi za drzne moške, Gacho Couture. Zanimivo bo videti, s čim bodo postregla inovativna sodelovanja med ustvarjalci, kot so Almira Sadar in Petja Zorec, kako bo Metod Črešnar oblikoval in uresničil nove zamisli skupaj z Anjo Medle, pa Nejc Šubic in Sonja Tomić pod znamko Volja, in že znan primorski tandem Sanija Reja Aske in Sofianogard. Pod novo blagovno znamko Akinoracelin se bosta predstavili Mojca Celin in Petja Sedej. Ponovno predstavitev je najavil tudi sestrski dvojec M.Fiction, ki sta svoj vzpon začeli ravno na Ljubljanskem tednu mode in hitro postali iskani oblikovalki v regiji.

Z zanimanjem pričakujemo tudi upcycling kolekcijo, sešito izključno iz recikliranih moških oblek, ki je nastala v sodelovanju Anje Medle in Tie Krašovec s priznanim pivovarjem in podjetjem Ekotekstil. Regionalne barve zastopajo Ludus, Mateyaneira in Prik, ki so si v Sloveniji že ustvarili zvest krog odjemalcev.

20 let Maje Štamol in 30 let Studia DražNa brvi 14. LJFW – Ljubljanskega tedna mode bomo obeležili tudi dve okrogli obletnici. Maja Štamol praznuje 20 let ustvarjanja. »Leta so za tovrstno delo častitljiva, zato bomo praznovali celo leto, do točno tistega dne, ko bomo upihnili 20 svečk. Vztrajni, delovni, prizadevni, posteni, ustvarjalni smo bili vsa leta nasega dela. Včasih tudi žalostni, obupani, brez volje… ampak v življenju niso samo lepe reči in lepi dogodki, zato smo vsakič znova vdihnili in šli naprej. Tokrat predstavljamo kolekcijo Dialog, ki med drugim simbolično  ponazarja dialog med generacijami. Kolekcija bo prav posebna, saj se bo mami ustvarjalki, pridruzila se hcerka, ki kreacije že pridno nadgrajuje in dopolnjuje s svojimi rocnimi deli.«

Studio Draž pa s svojimi pleteninami, presenetljivimi rešitvami in razvojno naravnanostjo navdušuje že tri desetletja.

»Veseli naju, da se oblikovalci lahko predstavljamo na platformi kot je LJFW, saj naše delo postavlja na povsem drug nivo. Vsake kolekcije se lotiva na enak način. Ponižno, zvedavo in raziskujoče. Tudi ta, ob naši tridesetletnici je nastala na enakih temeljih. In veseliva se je kot tiste čisto prve,« je povedala Urša Draž.

Bogat spremljevalni program

Poleg kolekcij oblikovalcev, bodo obiskovalci lahko videli tudi komercialne modne revije, na katerih bodo najnovejše trende za jesen in zimo 2023 predstavili Mass, ki ima v Sloveniji največjo ponudbo modne obutve, brezčasna oblačila S.Oliver, in Sossa Eyewear z najnovejšo kolekcijo okvirjev za očala.

Tradicia veleva, da bo zadnji dan LJFW posvečen Showroomu, na katerem oblikovalci predstavijo kolekcije končnemu kupcu; ta dan lahko oblačila s piste pomerite, kupite oz.naročite pri izbranem oblikovalcu.

Tudi tokrat se obeta bogat spremljevalni program z okroglo mizo, posvečeno najbolj izstopajoči temi tega tedna mode – trajnosti. Ves čas bodo na ogled tudi razstave trajnostnih blagovnih znamk, oblikovalcev in projektov, ki so nastajali v zadnjih mesecih. Z imeni Magični vrt, Jonina jesen zima ter Onda/Emotion bo spekter razstav širok in zanimiv, a o tem več v naslednjem sporočilu.

Ogled modnih revij 14. Ljubljanskega tedna mode bo možen z vabilom ali nakupom karte na www.eventim.si in na prodajnih mestih v sistemu Eventim Si. Cena vstopnice je 25 eur za dnevno vstopnico.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj