Da je dojenje vsaj prvih nekaj mesecev najpopolnejša hrana za otroka, ni nobena skrivnost. Ko začnejo rasti zobki, pa narava sama sporoča, da je čas za uvajanje tudi druge hrane.

A doslej znanstveniki niso poznali bioloških mehanizmov, po katerih ima dojenje dolgoročne koristne učinke na otroka oz. njegov imunski sitem, kar vpliva na njegovo zdravje celo življenje. Tako imajo otroci, ki so bili vsaj prvih nekaj mesecev dojeni, manj možnosti za nastanek astme, alergij, debelosti, avtoimunskih in drugih bolezni v primerjavi s tistimi, ki so bili na raznih formulah.

Znanstveniki so odkrili, da se posebna vrsta imunskih celic, imenovane regulatorne T celice, širijo prve tri tedne človekovega življenja dojenih otrok ter jih je skoraj dvakrat toliko v primerjavi z otroki, ki so bili na formuli. Te celice tudi kontrolirajo otrokov imunski odziv proti materinim celicam, ki se jih prenaša preko materinega mleka in pomagajo zmanjševati vnetne procese.

Poleg tega so ugotovili, da imajo dojeni otroci potem v črevesju bolj prisotne koristne bakterije Veillonella in Gemella, ki podpirajo delovanje regulatornih T celic. Vpliv tipa mleka, ki ga otrok dobi v prvih tednih življenja na razvoj imunskega sistema, doslej še ni bil proučevan. Pretekle raziskave so le kazale na izjemen pomen dojenja, vpliv na te specifične celice pri dojenih otrocih ni bil znan. Zato upajo, da bo to podalo nov vpogled na pomembnost dojenja in da bo v prihidnje čim več dojenih otrok.

V raziskavi so 3 leta spremljali 38 zdravih mater in zdravih otrok, njihove vzorce blata in krvi. 16 otrok je bilo izključno dojenih; 9 otrok je bilo mešano hranjenih in 13 otrok le z umetnim mlekom. Rezultati raziskave so bili objavljeni v znanstveni publikaciji Allergy.

PREBERITE TUDI: Dojenje zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj