Ko ženska težko zanosi ali ji diagnosticirajo neplodnost, to postane zelo zaskrbljujoče. Toda nekaj, kar bi morali vedeti – neplodnost je pogosta težava in je lahko posledica fizičnih, družbenih in/ali psiholoških dejavnikov. Čeprav so razprave o neplodnosti nekoliko intimne, obstaja velika verjetnost, da med ljudmi kroži več mitov, govoric in zmot, ki se jim je treba izogniti in jih razbiti. Pa začnimo.

Mit 1: Neplodnost se pojavi samo pri ženskah

Neplodnost se lahko zgodi tudi moškim. Ne razlikuje med moškim in žensko. Neplodnost je torej težava ljudi in je ne bi smeli povezovati samo z ženskami. Med heteroseksualnimi pari se pri moških pojavi tretjina neplodnosti, druga tretjina pa žensk. Preostali del se sooča s težavami s plodnostjo moških in žensk ali je žrtev nerazložljive neplodnosti.

Mit 2: Če se bolj potrudite, boste rešili težave s plodnostjo

Neplodnost ni odvisna od tega, koliko truda vložite v postelji. Je biološka in včasih celo psihološka. Ljudje lahko drugim, ki se ukvarjajo z neplodnostjo, svetujejo, naj nadgradijo svojo igro in se bolj trudijo, vendar bo to posledično bolj demoralizirajoče, kot mislite. Ljudem se zdi, da se že premalo trudijo. Ob vsem zdravljenju, ki ga že prejemajo, ima lahko pozivanje k večim poskusom resne posledice.

Mit 3: Tistim, ki imajo otroke, ni treba skrbeti zaradi neplodnosti

Že imeti otroke ne pomeni, da ne morete razviti težav s plodnostjo. Po podatkih se približno 30 % neplodnosti zgodi po prvem otroku. To navaja, da ima lahko človek tudi v prihodnosti težave s svojo plodnostjo.

Mit 4: Vaš življenjski slog ne vpliva na vašo plodnost

V nasprotju z mitom lahko vaš življenjski slog močno vpliva na vašo plodnost. Zaradi uživanja alkohola, kajenja in nezdrave teže lahko postanete bolj nagnjeni k neplodnosti. Strokovnjaki menijo, da se lahko z zdravim življenjskim slogom v prihodnosti izognemo kakršnim koli možnostim neplodnosti.

PREBERITE TUDI: Zakaj splošni mediji svarijo pred prehranskimi dopolnili, ki ščitijo in izboljšujejo zdravje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj