S fizičnega vidika lahko dolgotrajno ležanje v postelji povzroči šibkost in atrofijo mišic ter poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov in preležanin. Dolgotrajni počitek v postelji lahko tudi zmoti naravni cikel spanja in budnosti vašega telesa, kar povzroči nespečnost in druge motnje spanja.

Psihično lahko predolgo ležanje v postelji prispeva k občutkom depresije in tesnobe, pa tudi k pomanjkanju motivacije in težavam s koncentracijo. Prav tako lahko oteži nočni spanec, saj lahko dolgotrajno ležanje v postelji čez dan oteži razlikovanje med “časom spanja” in “časom budnosti”.

Poleg tega lahko predolgo ležanje v postelji zmoti naravni cirkadiani ritem vašega telesa, kar lahko vodi do različnih zdravstvenih težav, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo in celo rakom.

Pomembno je, da vzdržujete reden urnik spanja ter čez dan vstanete in se gibate, tudi če se počutite utrujeni ali se slabo počutite. Lahka vadba, kot je sprehod ali rahlo raztezanje, lahko pomaga izboljšati cirkulacijo in dvigniti raven energije.

PREBERITE TUDI: Ali starejši res potrebujejo manj spanca in zakaj imajo težave s spanjem?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj