Ko otrok joka, bodo starši naredili vse kar lahko, da ga potolažijo. In če ste doslej mislili, da vsi dojenčki jokajo enako, vas bo presenetilo odkritje nemške raziskovalke, dr. Kathleen Wermke, biologinje in medicinske antropologinje, ki trdi, da dojenčki jokajo v različnih jezikih.

Ugotovila je, da dojenčki jokajo na podlagi zvokov, ki so jih kot zarodek prejemali, ko so bili še v maternici. Tako npr. nemški dojenčki jokajo v glasnosti, ki ustreza intonaciji nemškega jezika; medtem ko francoski bolj v slogu intonacije francoskega jezika.

To pa še ni vse: dr. Wermke je svojo študijo razširila in ugotovila, da novorojenčki, ki so bili v maternici izpostavljeni več jezikom, jokajo v več različnih melodijah. Skratka, dojenčki oz. njihov jok so že v maternici podvrženi vplivu jezika matere, očeta in ostale okolice, ki so ji (naj)pogosteje izpostavljeni.

Dr. Wermke je prepričana, da je to posledica prozodije in v tretjem trimestru nosečnosti naj bi zarodek že zaznal ritem in melodijo jezika svoje mame. To otrokom omogoči, da zvoke razčlenijo na besede in fraze, pri čemer se osredotočajo na poudarjene zloge in pavze, ki so sestavni del govora. Vse to se potem kaže v prvih glasovih, ki jih oddajajo – to je joku.

PREBERITE TUDI: Kako v trenutku pomiriti jokajočega dojenčka?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj