Verjetno ni nikogar, ki ne bi postelje vsaj občasno uporabi za delovno mizo; odlagalni prostor za obleke, ali pa kupa oblačil in posteljnine na tleh spalnice. A vseeno je spalnica kraj, ki je in mora biti namenjen počitku, sprostitvi, relaksaciji. In da lahko tako učinkuje na nas – torej sproščujoče – mora biti tudi ustrezno opremljena.
 

Ustvarite bralni kotiček

Pri tem ni potrebno, da imate dejansko del spalnice namenjen temu, temveč zadostuje, da v kot postavite res udoben fotelj, poleg mizico za knjigo in čaj ter stolček za noge. Na steno pritrdite nekaj poličk za knjige in kakšno rastlino in kotiček je nared!
 

Odstranite vso tehnologijo iz spalnice (ja, VSO!)

Vse pametne telefone; TV ekrane, računalnike. Poleg tega, da pomenijo stres, ker nas neprestano motijo (tekstovna sporočila po raznih kanalih; klici; maili) imajo tudi izjemno škodljivo 'modro' sevanje, ki ima naravnost uničujoč vpliv na spanec.
 
Za uro si nabavite staromodno budilko, ki povrhu vsega nima možnosti nekoristne funkcije 'snooze'. Hkrati ima pomirjajoč  in nekako sproščujoč staromodni učinek – spominja nas na dobre stare čase, ko še ni bilo vse tako hektično.
 

PREBERITE TUDI: Nikar ne uporabljajte funkcije 'snooze'

 

Poskrbite za pritajeno osvetljavo

Poleg močne luči za takrat, ko npr. pospravljate, in bralne lučke, poskrbite še za ambient svetlobo. To je lahko lučka iz kristalne soli ali pa le sveče, lahko pa tudi obarvana žarnica, ki daje le pritajeno svetlobo (20 do največ 40W).
 

Namestite mehke, udobne preproge ob posteljo

Da boste noge zjutraj, ko se zbudite, položili na nekaj mehkega in udobnega. Naj bodo majhne in pralne (saj veste, koliko packarije vseh vrst se nabere v njih, mar ne?).
 

Izberite nežne, pomirjajoče barve

Tako za posteljnino in okrasne blazine kot tudi stene in morebitno pohištvo. Izognite se močno pisani posteljnini in kričečim barvam in raje izberite nežne in umirjene (npr. umazano-roza; svetlo siva; svetli in umirjeni modri in vijolični odtenki) ali zelo temne barve (temno siva, temno morda, črna …).
 

PREBERITE TUDI: 7 majhnih sprememb v spalnicI za veliko boljši spanec

 

Poskusite temne stene

Če ima vaša spalnica dovolj naravne svetlobe, so temne stene spalnice pravi pomirjajoči balzam, ki omogoča večjo sprostitev in boljši spanec. Da ne omenjamo bolj modernega videza celotne spalnice, sploh, če imate vse barvno usklajeno.
 

Nabavite vlažilnik zraka

Če imate suh zrak, seveda. Presuh zrak ni dober za kožo, dihala in slabša spanec. Vpliva lahko tudi na smrčanje.
 

Obrnite posteljo proti oknu

Če imate to možnost in imate zunaj sproščujoče zelenje, potem obrnite posteljo tako, da boste imeli razgled na zelenje. Narava deluje na nas sproščujoče, optimistično in zdravilno.
 

PREBERITE TUDI: 5 najpogostejših napak, ki jih delamo pri opremljanju spalnice

 

Poskrbite za primerne rastline

Ne le zaradi videza, saj polepšajo vsak prostor, temveč tudi njihovega učinka. Najboljše za spalnico so sivka, aloe vera, čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum), jasmin, taščin jezik (Sansevieria trifasciata), baldrijan, bršljan, spatifil (Spathiphyllum), ki delujejo pomirjevalno in čistijo zrak.
 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj