Tiskovno konferenco civilne iniciative sklicujemo, ker želimo, da je javnost seznanjena s peticijo, ki jo je podpisalo preko 21 tisoč staršev in s tem posredovalo vsem odločevalcem posredovalo pomembno sporočilo: testiranje otrok, ki temelji na prisili, pogojevanju ali izključevanju, je preprosto nedopustno.

Ob vpeljevanju novega ukrepa ne moremo mimo konstantnega spreminjanja retorike in spreminjanje situacije v zvezi s samo izvedbo testiranja otrok. Vse skupaj je rezultiralo v nesprejemljivo situacijo. Vladni predstavniki govorijo o prostovoljnem samotestiranju in v isti sapi sporočajo ali samotestiranje ali pouk na daljavo. Gre za dikcijo prikrite prisile, ki je nesprejemljiva in vsem že poznana praksa. Hkrati je ta dikcija v popolnem nasprotju s svobodno ali prostovoljno odločitvijo za samotestiranje.

Kronologija spreminjanja vladne dikcije glede uvedbe novega ukrepa samotestiranja

Izjava za javnost Ministra za zdravje, g. Poklukarja v Mariboru, dne 1. 4. 2021 je vznemirila javnost:
“Da bi lažje omogočili vrnitev otrok v šole, se na ministrstvu pripravljajo na uvedbo samotestiranja otrok v šolah.” Ob tem je najavil je tudi izobraževanje zaposlenih o samotestiranju teden kasneje, nato izvedbo po šolah.

Glede na prakso, ki se izvaja nad učitelji in je od prostovoljnega testiranja vodila do obveznega in prisilnega testiranja, posledica pa je izguba službe, je peticija nastala kot pobuda za varovanje ustavnih pravic staršev in otrok in navsezadnje tudi učiteljev, ki naj bi po prvih informacijah to testiranje tudi izvajali. Peticija je odraz naše skupne jasne odločitve za svobodo odločanja.

Opis del in nalog učiteljev je jasno opredeljen in zagotovo take vrste delo ni med njimi.
Testiranje otrok s prikrito prisilo je neustaven ukrep, ki posega v najosnovnejše pravice otrok in njihovih staršev.
Uvajanje testiranja v šole poteka (kot večina ukrepov) neargumentirano, nedorečeno, v javnost lansirano praktično čez noč, predvsem pa manipulativno.

5. 4. 2021 minister navaja (vir: 24ur.com)

“Na poti 300.000 neinvazivnih testov za testiranje šolarjev na domu.”
Napoved ministra, da se bodo otroci samotestirali doma ne v šolah in da gre za neinvazivno metodo z odvzemom brisa iz sprednjega dela nosu.

Nekaj dni kasneje, natančneje 9. 4. 2021, minister preseneti s spremenjeno odločitvijo

Na sestanku ravnateljev srednjih šol z vlado in NIJZ so šolnike seznanili, da bo treba samotestiranju enkrat na teden posvetiti čas v šoli. Učenci se bodo testirali sami, rezultate bo odčital učitelj.

Ne le dijaki, v šoli se bodo testirali tudi učenci tretjega triletja OŠ: “Ni zadržkov, da ne bi mogli izvesti tega ukrepa v šolah.”
Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci potrdil, da se bodo dijaki samotestirali v šoli. S samotestiranjem in poučevanjem o njem bodo začeli v petek, 16. aprila. Dejal je, da se bodo v šoli samotestirali tudi učenci tretjega triletja.

Izjave za javnost, ki si sledijo in so vedno bolj inovativne:

13. 4. 2021 Hitri testi za šolarje so primerljivi z vrtanjem po nosu

Hitri testi dobro prepoznajo najbolj kužne, niso neprijetni in jih lahko primerjamo z vrtanjem po nosu, je prihod testov za samotestiranje v šolske klopi komentiral Marko Pokorn, strokovni direktor pediatrične klinike. Izenačil jih je z uporabo hitrih antigenskih testov na Pediatrični kliniki. “Na Pediatrični kliniki imamo dobre izkušnje z uporabo hitrih antigenskih testov …”

Opomba laične javnosti: verjetno na Pediatrični kliniki hitre antigenske teste v primernem okolju opravlja zato primerno usposobljeno zdravstveno osebje in ne otroci sami.

Odlična rešitev tudi za šole

Pokorn testiranje v šolah zelo podpira in v njem vidi same pozitivne vrednote. Opozarja, da je testiranje preprosto in ga celo šaljivo primerja z vrtanjem po nosu: “Testi za samotestiranje otrok so varni, primerni in tudi 6-letni otrok ga lahko pravilno izvede ob nadzoru odrasle osebe. V primerjavi z brisom nosno-žrelnega prostora je tudi neprimerno bolj prijeten in primerljiv z vrtanjem po nosu.”

“Izobraževanje v šolah mora potekati na varen način in samotestiranje otrok je korak v pravo smer. Otroke postavlja v aktivno vlogo pri soočanju z epidemijo, otroci sami zagotavljajo varnost lastnega šolanja,” je še izpostavil.

Otroci sami zagotavljajo varnost lastnega šolanja??? Kdo mora poskrbeti za varnost in dobro zdravstveno stanje otrok? Mi odrasli in prav zagotovo je neprimerno in moralno sporno obremenjevanje otrok s takšno odgovornostjo.

Sledila je zaostrovalna dikcija:

13. 4. 2021 Mladina (STA)

Franc Vindišar (državni sekretar na ministrstvu za zdravje): “Za šolarje in dijake, ki se ne bodo samotestirali, obstaja možnost šolanja na daljavo.”

Testiranje bo prostovoljno, osnovnošolci in mladoletni dijaki bodo potrebovali dovoljenje staršev. “Če tega soglasja ni, se to ne bo izvajalo, soglasje staršev do polnoletnosti potrebujemo. Obstaja tudi možnost šolanja na daljavo, odvisno od podatkov, kakšni bodo podatki o okuženosti v posameznih skupinah.”

Sekretar Vindišar zagotavlja, da gre za prostovoljno testiranje, osnovnošolci in mladoletni dijaki bodo za izvedbo testiranja potrebovali dovoljenje staršev. Praktično v isti sapi sporoča, da obstaja možnost, da bo za tiste šolarje in dijake, ki se ne bodo samotestirali, šola potekala na daljavo.

Beseda prostovoljno je močna in enoznačna. Pogojevanje in prostovoljnost se izključujeta.

“Čim večja količina virusa je v dihalih prisotna, tem večja je verjetnost, da bo hitri test pozitiven, kar na nek način tudi govori v prid temu, da ti testi dobro prepoznajo tiste osebe, ki so kužne in s tem nevarne za okolico.”
Marko Pokorn, strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike

Vladni strokovnjaki s svojo retoriko vede ali nevede povzročajo tiho diskriminiranje in sejejo nestrpnost. Besedna zveza “kužne in nevarne za okolico” je retorika strahu in krivde.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj