… škodljive, kot smo mislili da so zaradi vsebnosti sladkorja in večkrat nasičenih oz. trans maščob. Poleg njih pa tudi čokolade Sun Rice Classic Schokohappen in Lindt Fioretto Nougat Minis. Vse namreč vsebujejo izjemno škodljivo sestavino aromatska mineralna olja, ki lahko delujejo celo kancerogeno.

Ko to testirali več čokolad, so v omenjenih našli aromatska mineralna olja (MOAH), ki se lahko kopičijo v organih in tako vplivajo na zdravje. "Stopenj vsebnosti mineralnih olj v prehrani, ki bi bile še sprejemljive, ni," so povedali strokovnjaki in dodali, da Evropska agencija za varnost prehrane (EFSA) aromatska mineralna olja uvršča med potencialno karcinogene oz. mutagene snovi.

Ni jih mogoče zaznati v hrani

Še posebej problematična so ta olja zato, ker nimajo ne vonja, ne okusa, zato jih v hrani ni mogoče odkriti z uživanjem. Zato so strokovnjaki, ki so čokolade testirali, odsvetovali uživanje.

"Ne morete jih videti, ne okušate jih, a so tam," je posvaril Heeg. "Odsvetujemo nakup teh izdelkov, ker so vsebnosti preprosto neustrezne za uživanje."  V hrano se pogosto prehajajo iz pobarvane embalaže.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj