… in imate težave s spominom določenih stvari, potem preberite to. Če se počutite, kot da ne veste vsega ali se podatkov ne morete spomniti, imate popoloma prav in vaši možgani se bodo z vami strinjali. Spomin oz. pomnjenje je bila vedno lastnost, pripisana pametnim ljudem.

PREBERITE TUDI: Nosečniški možgani? O, ja, pa še kako obstajajo!

Sedaj pa so raziskave na Univerzi v Torontu razkrile, da je pozabljivost prav tako pomembna kot pomnjenje. Ne boste verjeli, vendar se ta dva, na videz povsem nasprotna si dejavnika, pravzaprav izjemno dopolnjujeta. Pozabljivost je namreč nekakšen filter, ki ga možgani ustvarijo, da naredijo več prostora za pomembnejše informacije. Zato se odločijo, da nepomembni detajli ne zaslužijo prostora v vaši glavi in tako prihranijo prostor in energijo za pomembnejše odločitve.

Pozabljivost oz. slab spomin je torej le taktika možganov, da hitro naredijo prostor. Ločijo informacije, ki jih lahko ponovno najdeš (splet) in informacije, ki jih ne moreš ponovno najti, in si jih moraš zato bolj zapomniti. Pozabljivost nepomembnih podrobnosti je torej dober znak, da vaši možgani delujejo pravilno.

PREBERITE TUDI: 9 najboljših živil za možgane

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj