Nas služba in delo razveseljujeta ali delamo res samo zaradi denarja, ki pa ga je tako ali tako vedno premalo? A kako naj to vemo? Kako naj pridemo do prave plače?

Zakaj imam nižjo plačo kot Janez?

Največja razlika med tem, koliko je nekdo plačan, in tem, koliko misli, da si zasluži, je predvsem razlika v zaznavanju vrednosti in učinka. V vsakem podjetju je nekdo, ki se pritožuje nad višino svoje plače. Stavki, kot so: “Zakaj imam nižjo plačo kot Janez?” so nekaj povsem vsakdanjega. In kaj je razlog? Podjetje pač višje vrednosti Janezov prispevek. Je pa seveda jasno, da vsak od nas svoj učinek vrednoti višje, kot pa je vreden v resnici.

Teza, da so plače delavcev v ZDA poštene, temelji na primerjavi med delovnimi mesti in plačili, ki jih za podobna mesta plačujejo različna podjetja. Salary.com razpolaga z bazo podatkov, v kateri so zbrane tržne vrednosti tisočih delovnih mest v različnih industrijskih panogah, podjetjih različnih velikosti ter na različnih lokacijah. To bazo uporabljajo za pomoč delodajalcem, ki lahko tako zaposlene plačujejo po pošteni ceni.

Delovni naslov proti opisu dela

Dodaten faktor, po katerem zaposleni pravijo, da so premalo plačani, je ta, da se primerjajo z delovnim mesto, ki ga sami opravljajo, a sta si ti delovni mesti podobni le po nazivu in ne po opisu nalog. To pa je izredno pomembno, saj se delo v večjih in manjših podjetjih večinoma zelo razlikuje. Na spletni strani www.salary.com so prišli do ugotovitve, da ima kar 30 % vprašanih preveč vrednoten delovni naslov v primerjavi s tistimi, ki imajo v opisu mesta veliko več nalog. Zanimivo je, da večina zaposlenih meni, da so opisi in imena delovnih mest standardizirani, kar pa še zdaleč ni res. Naziv projektni vodja je lahko v dveh podjetjih povsem različen. Kakšne so šele razlike med tisočimi podjetji … Veliko zaposlenih previsoko vrednosti svoj delovni naslov. Pravilno bi bilo primerjati opise nalog.

Vpliv pogajanj

Seveda pa se v podjetjih ob istih delovnih mestih pojavljajo tudi različni zneski na plačnih listah. Nekateri zaposleni so pač boljši pogajalci in znajo izpogajati boljšo začetno plačo. A dobro upravljane organizacije večjih razlik med plačami ne dovoljujejo. Veliko pozornosti posvečajo notranji uravnilovki. Če nekdo za isto delovno mesto dobi več kot drugi, bodo to ob naslednji priložnosti vsekakor pregledali in poskušali uskladiti. Kadar je ugotovljeno, da oba ponujata isti učinek, bo naslednja povišica drugega mnogo višja. Seveda vam, ko vas bodo zaposlili, enakomernost plač ne pomeni nič, a vam bo takoj, ko bo podjetje želelo zaposliti nekoga novega, na vašemu podobno delovno mesto, in mu ponudilo višje plačilo od vašega.

Podjetje seveda mora skrbeti za konkurenčnost svojih zaposlenih, privabljati mora vedno nove kakovostne delavce. A ne sme jih plačevati mnogo več kot pa tiste, ki so že v podjetju. Kaj hitro se lahko pojavi masovni upor. Nikoli ne bodite pohlepni ali celo požrešni. Poskusite najti win-win situacijo za vas in za vašega delodajalca. Zavedajte se, da nikoli ne smete ustvariti negativnega ozračja. Če se počutite preslabo plačani, ne boste preveč srečni, če pa bodo v podjetju mišljenja, da vas plačajo preveč glede na vaše rezultate, vas lahko kaj hitro zamenjajo.

Znano je, da šefi v takem primeru dolgo pomnijo. Prav tako ne smete imeti previsoke plače, če ne želite, da vas v primeru težav odpustijo kot prvega; v primeru vaše želje po zamenjavi pa boste glede na tržne razmere verjetno morali utrpeti višjo izgubo plače. Da ne omenjamo slabših odnosov s sodelavci, ki jim vaša plača verjetno nič kaj ne bo všeč.

Zanimivo je tudi to, da kadrovike od zaposlovanja kandidatov velikokrat odvrne tudi preveliko poveličevanje kandidatovih sposobnosti. Kadar kandidati prevečkrat izgovorijo besedo ‘jaz’, večinoma mislijo le nase in veliko manj na potrebe in želje svoje okolice, tako sodelavcev kot samega podjetja. Zaposleni, ki postavljajo previsoke zahteve, bodo težko dobili, kar pričakujejo.

Ob dogovoru za zaposlitev si raje pustite odprta vrata za višje dodatke, saj je velikokrat bolje sprejeti nekoliko nižjo osnovno plačo, ki se lahko sčasoma, seveda ob konstantno dobrih rezultatih, zelo poveča. S tem si boste pridobili spoštovanje delodajalca ter ne boste imeli težav, če bo ta menil, da vam je dal preveliko plačo, vi pa ne prinašate rezultatov. Seveda pa se delodajalci med sabo zelo razlikujejo …

Zavedajte se

Najboljša služba ni vedno tista, ki ponuja najvišje plačilo. Včasih morajo delodajalci ponujati tudi več, kot je povprečje na trgu. Če se vam recimo zdi, da je kakšna ponudba predobra, da bi bila resnična, velikokrat takšna je. Največkrat gre za podjetja, ki imajo težave z zadržanjem zaposlenih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj