Poletje se nezadržno bliža in z njim čas oblačil, ki več odkrijejo kot skrijejo. Za veliko ljudi, predvsem žensk je to obdobje pospešenega hujšanja, ‘pripravljanja’ na poletje in splošnega obremenjevanja z videzom in kilogrami, pridobljenimi tekom leta. Namesto, da bi brezskrbno uživale v pomladi in sončnih dneh, se mnoge posvetijo seštevanju kalorij, odrekanju ‘redilni’ hrani in izčrpajočim dietam, ki bi naj pomagale shujšati in ostati v formi, da bi bile čez poletje privlačne in lepe v kopalkah.

Gotovo smo se že vse srečale s tem?

Medtem ko ona jé vse, kar si vi prepovedujete in dosega rezultate, ki jih vam ne zagotavlja nobena drastična dieta pred poletjem (vsaj ne na dolgi rok), se vi odrekate. Prav gotovo poznate takšno srečnico … In ne, vaša prijateljica ni ena tistih, ki se vsemu odreka istočasno pa trdi, da ni na dieti. Za razliko od vas je le redko razdražljiva zaradi ‘luknje v želodcu’ in sproščeno uživa ob dobri hrani, ne da bi se ob tem ves čas spraševala, ali naj si privošči še eno kepico sladoleda ali pa ima le-ta preveč kalorij in bo prekršila dieto. Sprašujete se, kako imate lahko navkljub vsem vašim naporom večjo konfekcijsko številko kot ona.

­pravilna izbira hrane

Razlika med vama je v metabolizmu. Gre za hitrost s katero telo troši kalorije in jih pretvarja v energijo. Nekateri imajo že po naravi hiter metabolizem, medtem ko morajo drugi vložiti nekaj truda, da bi ga pospešili.


Kako pospešiti metabolizem?

 1. Menjajte tempo vadbe
  Po nekaj minutah intenzivne aerobne vadbe naj sledi nekaj minutno raztezanje in nato zopet pospešujte od lahkotne do vedno bolj intenzivne vadbe z nekaj minutnimi intervali. Ponavljanje rutine naj traja 30 min, dovolj je že enkrat dnevno.

 2. Delajte vaje za moč
  To so vaje za krepitev mišic. Gre za dvigovanje uteži, trebušnjake, sklece in podobno. Mišice so tiste, ki ‘kurijo’ kalorije. Po nekaj tedenski vadbi boste okrepili mišice in na ta način povečali dnevno porabo kalorij. Iz tega razloga tudi ni priporočljiva vadba za moč na prazen želodec, saj telo tako črpa iz mišic namesto maščob.

  delajte

 3. Poskrbite, da telo dobi dovolj tekočine
  Organizem, ki je dehidriran, upočasni vse telesne funkcije, torej tudi metabolizem. Priporočljivo je popiti najmanj 1,5 litra vode na dan, še bolje pa več. Tako boste pripomogli tudi k boljšemu splošnemu počutju in lepši koži. Uživate lahko tudi ob nesladkanih čajih, ki so polni antioksidantov.

 4. Imejte 5 obrokov na dan
  To zahteva kar nekaj discipline, da organizem navadimo na nov način prehranjevanja. Bolje kot trije obroki dnevno je pet manjših. S tem navadimo telo in metabolizem, da ne delata zalog ampak energijo porabljata sproti. Če jemo npr. Samo 2-krat dnevno in takrat veliko, telo začne skladiščiti to pa se pozna tako, da pridobimo nekaj kilogramov, pa tudi prebava je slabša kar povzroča dodatne težave. Vsi poznamo gromozanski občutek lakote ko nekaj ur ne jemo nič potem pa izropamo hladilnik … Telo proizvede več hormona insulina, kar pomeni več uskladiščene maščobe. Iz teh razlogov tudi drastične diete na dolgi rok niso uspešne. Pomembno je tudi, da jemo hrano, ki je polnovredna in nam da energijo; npr. žitarice iz polnovredne moke, jogurti, skuta, pusto meso, zelenjava, sadje … Potrebno je poudariti, da premalo kalorij dnevno in premalo obrokov metabolizem upočasnjuje.

  priprava hrane­ 5. Ne odrekajte se
  Če imate radi čokolado ali hitro prehrano si jo privoščite a v zmernih količinah. Z odrekanjem boste željo po določeni hrani še povečali in ko bo priložnost se je boste prenajedli.

 6. Privoščite si začinjeno hrano

  … v zmernih količinah. Začinjena hrana namreč spodbuja oddajanje toplote in s tem je poraba kalorij hitrejša. Torej si občasno z užitkom lahko privoščimo mehiške, indijske in druge specialitete.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj