Ženske si lahko privoščijo več

“Ženske segajte po kostimu s krilom, če se le da. Krilo je namreč zelo ženstveno. Priporočljiva je dolžina krila čez koleno, le tiste, ki vam ta dolžina res ne ustreza, izberite dolžino, ki vam naredi lepe noge. Preverjena poslovna klasika za ženske je še vedno kostim črne barve in bela svilena srajca,” svetuje poslovnim ženskam Urša Drofenik iz Delavnice Mode UD v Ljubljani in dodaja, da si lahko ženske dajo več duška s kroji in barvami. Samo paziti je treba na celoto in eleganco. Čar je namreč v prefinjenosti. Če niste povsem prepričane, da imate vse kose, ki so potrebni za celoto, raje sezite po klasiki. Pomembno pravilo je tudi, da h krilu spadajo čevlji z vsaj malo pete. Da boste dosegle popolno celoto, poskrbite še za make-up, ki naj bo diskreten.

Za dober videz poslovne obleke je potreben pravi kroj

Za dober videz poslovne obleke je pomemben dober in pravi kroj. Po mnenju Urše Drofenik se mora obleka popolnoma prilegati telesu: ne sme biti niti premajhna, niti prevelika. Najlepša je, če je narejena po meri. Pomembna nota pri videzu je tudi prvovrstni material. Za poslovno obleko so najbolj sprejemljive temne barve, bele poštirkane srajce in dobri čevlji. Rek “obleka naredi človeka” drži le delno! Brez samozavesti posameznika še tako dobra obleka ne naredi človeka. “Poslovni svet je vsaj glede videza bolj konzervativen, zato se držite predvsem klasike,” predlaga Urša Drofenik in dodaja, da je samozavest na vas samih. “Ko ste kot iz škatlice, uporabite svoje znanje in sposobnosti, kanček samozavesti – in uspeh ne bo izostal.”

Obleka mora dopolnjevati osebnost človeka

Po mnenju Draga Cotarja, predsednika uprave Zavarovalnice Maribor, rek “obleka naredi človeka” v poslovnem svetu še vedno drži. “Vendar pa mora biti obleka primerna priložnosti in mora dopolnjevati človeka, njegovo osebnost in njegov značaj. Samo zaradi obleke v poslovnem svetu ne boste dobili oziroma izpeljali posla – obleka je lahko začetek za uspešna pogajanja, saj vas bodo, če boste oblečeni elegantno in priložnosti primerno, jemali resno. Če pa pridete na pogajanja oziroma sestanek oblečeni v ‘kratke hlače in majico T-shirt’, je to tako, kot če bi se direktor katerega od uspešnih podjetij pripeljal na sestanek v Zastavi 101.”

V obleki se morate dobro počutiti

Ob upoštevanju poslovnega bontona oblačenja se moramo v obleki tudi dobro počutiti. Zato vsem svetujemo, da se oblečejo priložnosti primerno, hkrati pa tako, da se bodo dobro počutili v obleki in ob delu uživali. Uživajo pa lahko ne glede na to, katero znamko oblačila imajo oblečeno.

Splača se potruditi

Oblačilo je torej zelo močan komunikator. Primerna obleka namreč izraža razumevanje poslovnih in delovnih pravil. Ko upoštevate nenapisana pravila oblačenja v neki družbi, boste lažje vzpostavili pristen stik z zaposlenimi in ti vas bodo lažje sprejeli. Poleg tega pa boste dajali vtis, da razumete filozofijo podjetja, njihova pravila in vrednote. Tukaj je razlog, zakaj podjetja uniformirajo svoje zaposlene. S tem hočejo okrepiti kulturo podjetja in jo širiti tudi navzven. Kombinirate lahko klasične kose garderobe z modnimi kosi. Splača se potruditi! Spreminjanje in oblikovanje samopodobe je na žalost dolgotrajen proces, vendar močno pripomore k boljši samopodobi ter večji samozavesti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj