… pa žal ne vpliva ravno pozitivno. Skupina raziskovalcev iz Basla, Nuremberga in Berlina je namreč odkrila žalostno dejstvo, da poročeni pari jedo bolj zdravo kot samski, a žal tudi precej več tehtajo in se manj rekreirajo. Skratka, opazili so povezavo med zakonskim oz. partnerskim stanom in odvečno telesno maščobo ter odsotnostjo gibanja, ta pa vodi v kronične bolezni kot so npr. diabetes, kardiovaskularne bolezni in mnoge druge.

Za te rezultate so preverili podatke kar 10226 udeležencev iz Avstrije, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Španije in Velike Britanije. V vseh državah so imeli poročeni oz. pari precej večjo težo in več odvečne telesne maščobe kot samski, pri čemer večjih razlik med posameznimi državami ni bilo. “Naša odkritja kažejo, kako zunanji dejavniki vplivajo na zdravje. V tem primeru smo ugotovili, da zakonska zveza vsekakor vpliva na naše vedenje in ravnanje, ki je direktno povezano s prehrano, rekreacijo in posledično telesno težo.”

Zakaj pride do tega?

Raziskovalci so preverili tudi vzroke za debelost med poročenimi. Med drugim so poročeni moški pogosteje kot samski kupili ekološko pridelano hrano in manj predelane, enako pari. “To nakazuje, da predvsem moški v dolgotrajnih zvezah jedo bolj osveščeno in zdravo – a to ne pomeni, da so zato bolj zdravi, saj se žal tudi manj gibajo. Skratka, ugotovili smo, da partnerstvo ne pomeni nujno boljšega zdravja v vseh aspektih,” so zaključili raziskovalci.

PREBERITE TUDI: Kaj ženskam najbolj ubije poželenje?

1 komentar

  1. V zvezi sem že skoraj 10 let. Težo imam enako kot pred zvezo, prav tako pa tudi postavo. Oba paziva, da jeva čimbolj zdravo – brez pretiravanj. Zmerno se ukvarjava s športom. Skrb zase pri meni izvira iz spoštovanja do sebe in ne iz želje, da bom všeč okolici in bi bila v vsakem primeru enaka v zvezi ali brez.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj