Trombocitna plazma je stimulacija kožnih celic z lastno trombocitno plazmo, ki spodbudi lastni potencial celjenja in je pridobljena iz manjše količine centrifugenta pacientove krvi.

Postopek se imenuje pomlajevanje s koži lastno trombocitno plazmo (PRP). Z neposrednim vbrizgavanjem v kožo se jo uporablja za stimulacijo pomlajevanja kože in nastanek novega kolagena, rast novih kapilar, za povečanje elastičnosti, tonusa in debeline kože ter za izboljšanje barve kože. Prav tako je namenjena dolgoročnemu glajenju gub, brazd in hitrejšemu celjenju po estetskih posegih.

Zanesljivost in tradicija postopka

Pomlajevanje s trombocitno plazmo v medicini uporabljajo že od 70. let preteklega stoletja. Sprva je bila v uporabi v medicini športa za zdravljenje poškodb, danes pa se zdravilna sposobnost trombocitov v medicini uporablja na raznih področjih; poleg dermatologije še v ortopediji, ginekologiji, plastični kirurgiji in drugje. Uporaba telesu lastnih celic v medicinske namene pri osebi, ki so ji bile odvzete, je popolnoma varna, kar je glavna značilnost terapije s PRP.

Popolna pomladitev kože in rast las

Pomlajevanje s trombocitno plazmo (PRP) spodbuja nastanek osnovnih gradnikov kože, kolagena in elastina, ter novotvorbo žil. Koža postne bolj gladka, rožnata, drobne gube se zgladijo. Ta terapija je primerna tudi za osebe z aknami in rosaceo.

Dobrodošla lastnost pomlajevanja s trombocitno plazmo je tudi, da rastni faktorji, ki se sprostijo iz trombocitov, spodbudijo rast las in njihovo zadebelitev.

PREBERITE TUDI: Presaditev las ni več edina rešitev za plešavost

Potek postopka

Po pogovoru z dermatologom in pregledu vaše kože medicinska sestra iz žile odvzame ustrezno količino krvi, iz katere s centrifugiranjem pridobijo vašo trombocitno plazmo. Postopek traja približno 15 minut. Nato vam zdravnik z injekcijsko iglo vbrizga plazmo v podkožje izbranega predela. Za preprečevanje neprijetnega občutka bolečine vam pred postopkom na mesto postopka nanesejo anestetično kremo.

Koncentrirani trombociti iz krvi (PRP) se uporabijo za pomlajevanje kože pri isti osebi, ki ji je bila kri za pripravo PRP odvzeta, zato težave, kot so alergije in draženje kože, niso mogoče. Terapija je primerna tudi za osebe z občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo.

Postopek je mogoč tudi na občutljivih delih obraza, kot so podočnjaki ali veke, kjer je koža sicer tanjša in se znaki staranja pojavijo najprej.

Rezultati

Prve spremembe so opazne že po enem tednu, za končni rezultat pa je treba počakati vsaj od 6 do 8 tednov. Učinek terapije s PRP, ki je bila narejena vsaj trikrat v razmiku nekaj tednov, je lahko traja od enega leta do leta in pol. Postopek lahko, glede na predhodno stanje kože in želen učinek, ponovimo po nekaj tednih.

Kombiniranje z drugimi postopki pomlajevanja

PRP se lahko v estetski dermatologiji kombinira z mnogimi drugimi postopki. Še posebej koristna za kožo je v kombinaciji s postopki, v katerih je bila koža nadzorovano poškodovana, kot naprimer po uporabi frakcioniranega laserja, frakcionirane radiofrekvence, mikronidlinga, srednje globokega kemičnega pilinga, ionske plazme in drugih. PRP spodbudi celjenje kože po teh postopkih, kar dobro vpliva na njihov končni učinek.

Kontakt

Za vse informacije se lahko obnete na Sandija Lufta, dr. med., spec. dermatologije, Derma center Rogaška in Maribor.

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor

M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si
www.derma-mb.si

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

Več o pomlajevanju s pomočjo trombocitne plazme si lahko preberete TUKAJ.

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj