Droge za posilstvo niso prav nič novega, v uporabi so že desetletja, a kljub temu in mnogim opozorilom je še vedno veliko žensk in deklet žrtev tovrstnih zlorab.

Kaj so droge za posilstvo?

Droge za posilstvo so snovi, ki olajšajo posilstvo ali spolni napad na drugo osebo. Mednje spadajo alkohol, rohipnol, GHB, GBL in nekatera zdravila. Oseba, ki ji v pijačo na skrivaj vsujejo drogo za posilstvo, postane zmedena, ima težave pri obrambi ali se pozneje ne more spomniti, kaj se je zgodilo.

Najpogostejše droge za posilstvo

GHB (gama-hidroksibutirna kislina)

GHB je depresiv, ki ima številne vzdevke: easy lay, Georgia home boy, liquid X, liquid ecstasy, liquid E, grievous bodily harm, Gib, G-riffic, scoop, soap, salty water, organic Quaalude ali fantasy. Zdravniki v tujini ga včasih predpišejo za zdravljenje motnje spanja, imenovane narkolepsija.

Rohipnol (flunitrazepam)

To je močan benzodiazepin (razred pomirjeval), znan tudi kot mehiški valium, krogi, roofies, la rocha, roche, R2, rope in “tabletka za pozabljanje”. V nekaterih državah ga zdravniki včasih uporabljajo kot anestezijo pred operacijo.

Ketamin

To je disociativno zdravilo, zaradi katerega se počutite ločeni od resničnosti. Njegovi vzdevki so ‘posebni K’, vitamin K in ‘mačji valium’, ker ga zdravniki in veterinarji uporabljajo kot anestezijo. V nadzorovanih okoljih se uporablja za zdravljenje depresije, ki je odporna na zdravljenje.

Alkohol

Mnogi napadalci skupaj z alkoholom uporabljajo eno od gornjih treh drog, kar še poveča njihove učinke. Vendar lahko alkohol tudi sam po sebi tudi prepreči, da bi se nekdo branil oz. zavedal, kaj se mu dogaja; ali da bi se tega pozneje spomnil.

Dva pomembna nasveta za vašo varnost

  1. Ne hodite zvečer in ponoči same okoli in po lokalih.
  2. NIKOLI ne spustite kozarca izpred oči, niti za sekundo – ker dovolj je sekunda.

Kako izgleda, ko vas na skrivaj omamijo, pa si lahko ogledate v spodnjem videu:

Delite dalje!

PREBERITE TUDI: Najstnice iznašle slamice, ki zaznajo drogo za posilstvo v pijači

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj