Poleg tega lahko dojenje brez dodajanja vitamina D prehrani mater to pomanjkanje še podaljšuje, kar lahko vodi v resne zdravstvene težave otrok kasneje v življenju, vključno z diabetesom tipa 1 in nižjo gostoto kosti.

V preteklosti so mehke lobanje pri sicer normalnih novorojencih označevali kot fiziološko stanje brez potrebe po zdravljenju, vendar podatki novejših raziskav kažejo, da takšno pomanjkanje vitamina D lahko vodi v zelo nevarno pomanjkanje vitamina D.

Raziskava, v kateri so preučili 1120 novorojencev v starosti med 5 in 7 dni in 246, kar je 22 %, je imelo mehke kosti lobanje. Ugotovili so tudi, da je bilo to zelo odvisno od letnega časa, kar nakazuje na to, da je to odvisno od tega, ali je bila nosečnica izpostavljena UV sevanju ali ne.

Pomanjkanje vitamina D pri novorojenčkih se lahko nadaljuje tudi kasneje v življenju, še zlasti če dojenčki ne dobijo vit. D v obliki prehranskih dopolnil. V tej raziskavi je več kot polovica dojenih otrok z mehkimi kostmi lobanje imelo zaskrbljujoče nizko količino vitamina D, nekateri med njimi pa so imeli tudi simptome prekomerno aktivne ščitnice, kar je povezano s pomanjkanjem vitamina D.

Vitamin D je zelo pomemben tudi za preprečevanje rahitisa pri otrocih in mehčanja kosti pri odraslih, vodi pa lahko tudi v avtoimune bolezni kot so multipla skleroza, diabetes tipa 1 in celo kolorektalni rak. Zato znanstveniki priporočajo, da se vsem doječim materam ali dojenim otrokom daje vitamin D.


Vitamin D3 za najmlajše priznanega britanskega proizvajalca Natures Aid

Raziskava je bila opravljena leta 2008 na Japonskem in objavljena v majski številki časnika Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj